“Door de landbouw heb ik opnieuw leren leven en ademen”

Een nieuwe start voor een alleenstaande moeder

Na het overlijden van haar man stond de 33-jarige Chifundo alleen voor de opvoeding van haar zoons. vastberaden om er iets van te maken werd ze lid van een boerengroep. Samen met haar groep volgde Chifundo een uitgebreid trainingsprogramma. 

Niet alleen de landbouwtrainingen maar ook de bijeenkomsten waar de positie van de vrouw (binnen het gezin en de gemeenschap) is besproken hebben haar veel gebracht. Het belang van een goede samenwerking en verdeling van taken binnen het gezin wil ze haar zoons meegeven voor later.

Chifundo

Naast training ontving Chifundo ook een koe en landbouwzaden. Haar koe geeft zoveel melk dat ze dagelijks tussen de 9 en 12 liter kan verkopen. Een koe geeft niet alleen melk, maar ook supermest. Dit, in combinatie met het toepassen van nieuwe irrigatietechnieken, heeft voor een verdubbeling van haar oogst gezorgd. “Er staat nu drie keer per dag een voedzame maaltijd op tafel, mijn kinderen zijn gezond en energiek en gaan naar school. Van mijn inkomen heb ik al vier geiten, 32 kippen, een fiets en 20 ijzeren dakplaten gekocht. Dit is nog maar het begin. Wat wil ik nog voor de toekomst? Mijn bedrijfje verder uitbreiden, een nieuw veilig huis voor mijn gezin bouwen, en mijn kinderen laten studeren. Door de landbouw heb ik opnieuw leren leven en ademen. En durven dromen”.

Vrouw met fiets Heifer

Heifer ambassadeur

In de loop van de tijd is Chifundo echt een ambassadeur van Heifer geworden “Ik ben groot fan van de Heifer-aanpak als het gaat om het verbeteren van de kennis van een groep of individu, voordat er vee wordt geplaatst. Het gaat echt om de vooruitgang en ontwikkeling en niet om het uitdelen van cadeaus”. Vanwege alle kennis die Chifundo tijdens het project heeft opgedaan, werkt ze nu ook als voorlichter in onze projecten.