Het verhaal van Anyes Atapi

De 20 jarige Anyes Atapi woont nog bij haar ouders, die al hun hele leven afhankelijk zijn van de landbouw. “Ik ben wel naar de basisschool geweest, maar geld voor de middelbare school was er helaas niet. Jaren geleden vond er een verschrikkelijk ongeluk bij ons thuis plaats. Het dak stortte in en mijn broertjes en zusjes raakten gewond. Gelukkig zijn ze allemaal hersteld, maar door de hoge medische kosten was er geen geld voor de middelbare school. Het enige dat ik nog heb gedaan is een cursus voor kleermaker. Dit werk deed ik in combinatie met het werk op de boerderij. Al was de opbrengst van ons land erg laag. We verdienden er vrijwel niets aan. Ik had de hoop al een beetje opgegeven”.

Vrouw in veld Oeganda Heifer

Totdat Anyes op een zondag naar de kerk ging. Tijdens de dienst werd verteld dat er een landbouwproject gericht op jongeren zou worden opgestart. “Geïnteresseerden konden na de dienst blijven voor meer informatie en aanmelden. Aangezien ik mijn ouders al jaren zag worstelen en we het maar niet voor elkaar kregen om de productie te verbeteren en er een inkomen aan te verdienen, greep ik deze kans met beide handen aan”.

Er was enorm veel animo voor het project, maar Anyes werd gelukkig geselecteerd voor deelname. Ze werd lid van de groep Par pi anyim, die zich richt op de productie van sojabonen. Gezamenlijk gingen ze van start met een uitgebreid trainingsprogramma. “Ik heb enorm veel heb geleerd over duurzame landbouw, het opslaan van de oogst, administratie, verkoop, het spaar- en leenprogramma, samenwerking binnen de groep etc. Deze nieuwe kennis heb ik uiteraard gedeeld met mijn ouders en we werken nu nog intensiever samen. Ons soja veld staat er geweldig bij. Door de opbrengst kan ik iedere week sparen. Via mijn spaar- en leengroep heb ik al €12 geleend, waarmee ik heb geïnvesteerd in de aanschaf van bomen en een goede naaimachine. Ik repareer nu niet alleen kleding, maar maak ook zelf nieuwe kleren die ik weer verkoop. “