De echte waarde van water – wereldwaterdag

Op Wereldwaterdag, 22 maart, besteden we aandacht aan een van ‘s werelds meest kostbare bronnen – water. Ook voor kleinschalige boeren is het cruciaal in hun levensonderhoud. Of het nu in een beek stroomt, uit de lucht valt of wordt opgepompt, water is het fundament waarop boeren wereldwijd voedsel verbouwen, dieren fokken, inkomen verdienen en hun gezin onderhouden. Onze boeren delen hun ervaringen en laten zien wat voor hen de echte waarde van water is. 

Het huishouden runnen

Wereldwaterdag huishouden Rwanda

De Rwandese Martha Tuyisabe haalt water uit een kraan die is aangelegd door de landbouwcoöperatie waarvan ze lid is. Lokale, gemeenschappelijke bronnen voorzien boerengezinnen van drinkwater, water om mee te koken en schoon te maken. Naast dat het water veilig is voor de gezondheid, bespaart het vrouwen ook vele uren lopen naar een bron of rivier. 

Verbouwen van gewassen

Verbouwen gewassen Mexico wereldwaterdag

Rudy Lopez Carrillo bewatert een jonge mangoboom op zijn land in Mexico. Zodra de mango’s rijp zijn verkoopt hij deze heerlijke vrucht op de lokale markt. Boeren zoals Rudy zijn afhankelijk van het inkomen dat ze verdienen met het verbouwen van verschillen gewassen. Hiermee kunnen ze hun gezin onderhouden en investeren in hun bedrijfje. En dat lukt niet zonder de constante toevoer van water. 

Verzorgen van dieren

Schoon water is net zo belangrijk voor veehouders zoals de Cambodjaanse Men Ein, die dagelijks het water in haar kippenhok ververst. Gezonde dieren zijn veel productiever. Ze leggen meer eieren of produceren meer melk. Dat betekent meer inkomen voor de boeren. 

Voedsel verbouwen

De meeste boeren verbouwen niet alleen gewassen voor de verkoop, maar ook om zelf te eten. Moestuinen, in allerlei vormen, zorgen voor de dagelijkse portie vitaminen en mineralen. Cruciaal voor opgroeiende kinderen. De 7-jarige Kesar uit India helpt graag mee in de moestuin die haar ouders op het dak van hun huis hebben aangelegd.  

Visserij

Visserij Wereldwaterdag Ecuador

Voor sommige boeren, zoals Roberth Hernán Andrade Álvarez, is water de boerderij. De visvijver van Roberth in Ecuador is een belangrijke bron van inkomsten voor zijn gezin. Samen met zijn 2-jarige dochter Luna maakt hij zijn dagelijkse rondje om de vijver. 

Behoud van kwaliteit

Behoud van kwaliteit Wereldwaterdag Uganda

Water speelt ook een centrale rol bij het voorkomen van ziekte en besmetting op boerderijen en agrarische ondernemingen. De kwaliteit van het product heeft een directe impact op de verkoopprijs en dus het inkomen van de boeren. Schone apparatuur in dit melkverzamelcentrum in Oeganda houdt de melkkwaliteit consistent en de waarde ervan hoog, wat zowel boeren als consumenten ten goede komt.

Het bedrijf draaiende houden

Het bedrijf draaiende houden Wereldwaterdag Kenia

Zonder water waren veel landbouwbedrijven niet in staat geweest om de deuren op te houden tijden de COVID-19-pandemie. Handwaspunten, zoals op de foto bij een coöperatie in Siaya County Kenia, hebben ervoor gezorgd dat boeren veilig hun werk konden voort zetten. Het inkomen van de boeren bleef op peil en er was voldoende voedsel beschikbaar in de gemeenschap. 

Even opfrissen!

Water Wereldwaterdag Senegal

Regen is vaak zeer welkom in boerengemeenschappen die in een kurkdroge omgeving wonen, zoals hier in Senegal. Na een aantal flinke buiten vult het regenwater beekjes en vijvers en ontstaan er waterpoelen waar het vee uit kan drinken. En er kan natuurlijk een verfrissende duik worden genomen op een zinderend hete dag.