Minder import, meer lokaal

Op de wekelijkse markt op het Galápagoseiland San Cristóbal verkopen boeren hun verse groente, fruit en kruiden rechtstreeks aan klanten. Heifer steunt boeren hierbij door te voorzien in onder andere weegschalen, kratten, koelsystemen en tafels. Doel is niet alleen boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen, maar ook bewoners van het eiland minder afhankelijk te maken van de import.

Maar liefst 75 procent van het voedsel op de Galápagoseilanden wordt namelijk geïmporteerd vanaf het vasteland van Ecuador. Die lange reis van 1.000 kilometer over water duurt soms weken en is daarom niet geschikt voor de meeste verse producten. Ook drijft de import de prijzen op. Het resultaat? Een groot tekort aan vers, voedzaam en gezond eten.

Daarbovenop is de import ook nog eens slecht voor het milieu. “Door lokaal voedsel te produceren en consumeren, verkleinen we onze ecologische voetafdruk”, zegt Jimmy Alfredo Bolaños Carpio, districtsdirecteur van het ministerie van Landbouw en Veeteelt die in het project met Heifer optrekt. “Schepen die voedsel brengen, vormen een potentieel risico op brandstoflekkages. Daarnaast lift er allerlei ongedierte met de voedselimport mee, die vervolgens een bedreiging vormen voor het fragiele ecosysteem op onze eilanden. Het maakt het voor boeren nog lastiger om in hun levensonderhoud te voorzien.” Heifer doet samen met partners en veertig akkerbouw- en veehouderijen in San Cristóbal onderzoek naar plagen en manieren om deze te bestrijden.