Van een minimaal inkomen naar succesvol melkveehoudster

In 20 jaar tijd heeft Mary opmerkelijke successen geboekt

Mary Sirri woont in het dorp Akum, ongeveer 20 km van Bamenda, de hoofdstad van Noordwest-Kameroen. Ze is lid van de Akum Multipurpose Dairy Cooperative Society. Voordat Mary in contact kwam met Heifer Kameroen had ze een minimaal inkomen dat ze verdiende met het verbouwen van bonen, maïs, cocoyam en zoete aardappelen. Het ontbrak Mary aan de juiste kennis, met slechte oogsten als resultaat. Maar Mary was leergierig en wilde meer. “Ik bezocht regelmatig diverse boeren met melkvee om alles over de veehouderij te leren.” 

Mary Heifer

En op een dag vormde ze haar eigen boerengroep en klopte ze ook bij Heifer aan. Mary ging al snel van start met een reeks trainingen. “De koe was mijn eerste eigen bezit ooit. Ik kan niet uitleggen hoe ik me voelde. Niet lang daarna beviel de koe van haar eerste kalfje en ging de melkproductie van start. Snel volgde mijn eerste verdiende geld door de melkverkoop.”

Queen’s cream

Mary heeft opmerkelijke successen geboekt. Samen met haar schoondochters produceert en verkoopt ze o.a. yoghurt, boter, kaas en verse melk. En onder de naam Queen’s Cream verkoopt ze ijs. De verse melk en yoghurt wordt op verschillende markten in het hele Mezam district verkocht. Al haar kinderen studeren of hebben gestudeerd, en voor haar zoon opende ze een goed uitgeruste winkel. Vijftig procent van de inkomsten komen nu uit veehouderij of daaraan gerelateerde producten, de rest is afkomstig van de landbouw.

Mary