Zambiaanse Betty zet de hele gemeenschap in beweging

Betty Chisamu, die met haar man en zes kinderen in het zuiden van Zambia woont, gaat vastberaden de uitdagingen van het leven op het platteland aan. Na een uitgebreid trainingsprogramma, de ontvangst van zaden én een nieuwe fiets, wist ze haar productie te optimaliseren en zo het gezinsinkomen structureel te verbeteren. Maar daar stopt het niet. Met haar tomeloze inzet en het opleiden van collega-boeren zet Betty de hele gemeenschap in beweging.

Kleinschalige boeren, zoals Betty en haar man Allan, produceren ongeveer 80% van het voedsel in Zambia. Toch blijft het platteland economisch gezien enorm achter en leven veel boerengezinnen in armoede. Duurzame (klimaatbestendige) landbouwtechnieken en de juiste ondersteuning maken een groot verschil voor deze gezinnen. 
“Voorheen verbouwden we alleen maïs, zonder ons af te vragen of we wel winst maakten. We verdienden zo’n $1,500 per jaar,” zegt Betty.

Betty Chisamu

“Nu produceren we nu ook pinda’s, erwten en zonnebloemen. Dit jaar verwacht ik ongeveer $2,300 aan inkomsten. Naast het spreiden van onze productie heb ik geleerd hoe je winstgevend kunt boeren met behulp van budgetteren en sparen. We gaan nu veel verstandiger om met onze inkomsten en bestedingen.”

Zoals veel vrouwen dacht Betty niet dat ze ooit zelf vee of land zou bezitten. Dat wordt nog steeds gezien als het voorrecht van een man, terwijl vrouwen in Zambia zo’n 70% van het werk op en rond de boerderij verrichten. Maar deze traditionele gedachte houdt haar niet langer tegen. Betty is van plan om met het inkomen uit de landbouwproductie vee te kopen en haar bedrijfje verder op te schalen. Dit is precies de reden waarom juist de vrouwen in onze projecten het overgrote deel van de trainingen volgen en materialen, zaden en vee in ontvangst nemen. Zo creëren we sterke, veerkrachtige en economisch zelfstandige vrouwen.

"Ik heb nu een doel in mijn leven. Ik heb de kennis en het zelfvertrouwen om niet alleen mijn gezin, maar ook mijn dorpsgenoten uit armoede te helpen.”

Betty Chisamu

Lead Farmer Betty

Naast training en zaden ontving Betty, samen met 300 andere vrouwen verdeeld over het land, ook een fiets. Dankzij dit nieuwe transportmiddel kan ze haar oogst naar de markt brengen. Daarnaast is ze geselecteerd als ‘lead farmer’ en getraind in de basisprincipes van Heifer voor duurzame ontwikkeling waar onderwerpen als gender, voeding, milieubeheer en veehouderij aan bod kwamen. In haar rol als ‘lead farmer’ heeft ze haar kennis overgedragen aan 15 collega boeren. Maar Betty gaat door. Inmiddels heeft ze al 193 leden uit haar gemeenschap getraind.