De eerste 1.000 dagen benadering

Voeding is allesbepalend in de eerste 1.000 dagen van Amy’s leven

Vorig jaar werd Mariam’s zes maanden oude baby Amy ziek. De jonge moeder uit het dorp Langou Dioudo in Senegal was bang dat het meisje uitgedroogd was. Dus mengde ze bronwater uit de waterput met moedermelk. Niet wetend dat dit haar dochter alleen maar zieker maakte. “Ze was zo zwak. Ze had vaak diarree en geen eetlust. Ze huilde om alles. Ik voelde me vreselijk machteloos.” Tijdens een  screeningscampagne van Heifer bleek dat Amy ernstig ondervoed was. “Mijn wereld stortte in”, vertelt Mariam.

Amy’s verhaal staat niet op zichzelf. Tientallen kinderen in Langou Dioudo lijden honger. Jonge vrouwen hebben moeite gezonde kinderen op de wereld te zetten, omdat ze zelf vaak ondervoed zijn. Vervolgens krijgen kinderen te weinig, maar zeker ook te eenzijdig eten. Moeders zijn vooral bezig met het vullen van de maag. Want het stoppen van dat hongergevoel, daar gaat het toch om? Maar alleen rijst geeft een kind niet de bouwstoffen die nodig zijn…

 

Bij kleine Amy waren we er gelukkig op tijd bij!

Dankzij voorlichting en voedingssupplementen is het meisje in drie maanden tijd volledig hersteld. “Eerlijk gezegd hadden mijn man en ik de hoop al opgegeven om Amy te redden. Maar bij het laatste weegmoment was haar gewicht gezond. Ik heb geen woorden voor de vreugde die ik die dag voelde”, vertelt Mariam. “Met de kennis die ik nu heb, voel ik me sterker dan ooit. Ik ben vastbesloten Amy en mijn twee andere kinderen gezond op te laten groeien. Zodat zij een mooie toekomst kunnen opbouwen.”

Ons project in Senegal

Met ons project in Senegal verbeteren we de gezondheid van (aanstaande) moeders en kinderen onder de vijf jaar. Want juist in die eerste 1.000 levensdagen is de voeding die een kind krijgt, essentieel voor het vermogen om te groeien, leren en ontwikkelen.