De strijd tegen ondervoeding

Veel boerengezinnen op het Senegalese platteland ontbreekt het aan de juiste kennis over gezonde producten of maaltijden. Met behulp van workshops worden moeders getraind in het belang van gezonde voeding en het bereiden van voedzame rijke maaltijden.

Het noorden van Senegal is droog en stoffig. Het gebied wordt vooral gekenmerkt door dorre vlaktes en kale bomen. Het zuiden, vooral de regio’s Kolda en Kaffrine, is het tegenovergestelde met de druk bevaren Casamance-rivier en weelderige baobab bomen. Een ‘vruchtbare’ omgeving zien we helaas niet altijd terug in de leefomstandigheden voor de bewoners. Een groot percentage leeft nog steeds onder de armoedegrens en ondervoeding is een veelvoorkomend probleem.

Senegal ondervoeding Heifer

Alleen inkomen niet voldoende

“Enkel de focus leggen op het verhogen van het inkomen is hier niet voldoende. Want meer geld vertaalt zich niet automatisch in een gezond voedingspatroon”, zegt Lyna Manga, een voedingsdeskundige van Heifer. De druk op boeren om voedsel te verbouwen voor de markt in plaats van voor thuisconsumptie, betekent dat groenten en eiwitten vaak van het bord blijven. “Het typische dieet is rijst en gierst. Rijst, hamburgers en goedkope junkfood worden steeds populairder. Al deze voedingsmiddelen vullen buiken, maar bieden weinig voedingswaarde. Het ontbreekt ze aan kennis. Ook scholen geven nagenoeg geen voorlichting over het belang van gezonde voeding”.

De juiste voeding voor opgroeiende kinderen

De regio’s Kolda en Kaffrine behoren tot de armste regio’s van Senegal en de ondervoeding is hier hoog. Met nieuwe kennis over (het produceren van) gezond voedsel, het veilig bereiden & bewaren van eten en hygiëne in en om het huis verbetert de kwaliteit van voeding en de voedselzekerheid. Moeders leren bijvoorbeeld tijdens workshops om met eenvoudig verkrijgbare producten, zoals granen en peulvruchten, gezonde voeding te bereiden voor jonge kinderen.

De 25-jarige Banna Mballo leidt regelmatig deze bijeenkomsten. Banna kan zelf lezen en schrijven, maar ze is een uitzondering. Tijdens haar trainingen gebruikt ze daarom een groot boek met enkel illustraties om de moeders uit te leggen waarom gezonde voeding zo belangrijk is en welke voedingsstoffen cruciaal zijn. Banna: “Er is heel weinig kennis over gezonde voeding. Daarom is ondervoeding een groot probleem. Om gezond op te groeien heeft een kind diverse voedingsstoffen nodig die zorgen voor energie, kracht en een goed afweersysteem”.  

Groep vrouwen in Senegal

Ansatou Baldè, een rijstkweker en moeder van vier, heeft meerdere trainingen van Banna bijgewoond. “Ik kreeg altijd buikpijn van de maandelijkse weegmomenten. Mijn kinderen aten bijna alleen maar gierstepap en waren te licht. Dat is gelukkig verleden tijd. Dankzij mijn schapen heb ik een prima inkomen en ben ik in staat om de juiste producten te kopen. De magische graan en groenten mix van Banna, gemengd met zout, olie, fruit en een beetje suiker, heeft ervoor gezorgd dat mijn kinderen al zijn aangekomen. Ze slapen beter, hebben meer energie en ze presteren beter op school”.