Een onderneemster in de dop

Met inkomsten uit de verkoop van melk, aardappelen, bonen en mest staat Immaculee stevig in haar schoenen en kan ze eventuele tegenslagen overwinnen.

Voorheen had Immaculee vrijwel geen inkomen, weinig te eten, geen vee, niets om haar kleine stukje land mee te bemesten. Laat staan dat ze ooit geld had gespaard. Haar omstandigheden, en die van haar twee kleinkinderen, waren uitermate slecht.

In 2018 kwam daar verandering in. Vanuit het Rwanda Dairy Development Project doorliep Immaculee diverse trainingen en ontving ze materialen voor de constructie van een stal en een drachtige koe. Haar leven als melkveehoudster kon van start.

Vrouw met kinderen Heifer

Naast haar activiteiten als melkveehoudster kon ze met behulp van het project een kleine lening afsluiten. Hiermee huurde ze twee stukken land voor de aardappelteelt. Dankzij de koeienmest verviervoudigde de oogst al snel. De verkoop leverde haar genoeg geld op om nog meer land te gaan huren en naast aardappelen ook bonen te verbouwen. Het project heeft de onderneemster in Immaculee naar boven gehaald. Omdat ze zoveel land in pacht heeft, heeft ze werk gecreëerd voor andere dorpsbewoners. Tegen een vergoeding werken nu diverse buren bij haar op haar land.

vrouw met schapen

Immaculee heeft nu meerdere inkomstenbronnen uit de verkoop van melk, aardappelen, bonen en mest. Hierdoor staat ze stevig in haar schoenen en kan ze eventuele tegenslagen overwinnen.

“Ik stelde niets voor. Maar nu ben ik een gerespecteerd lid van mijn gemeenschap en helpen we elkaar waar mogelijk. Van mijn groep ontving ik zelfs nog een schaap. Inmiddels staan er 4 in de stal. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun en trots op wat ik op eigen kracht heb bereikt. Mijn kleinkinderen en ik eten nu gezond en gevarieerd en dankzij onze koe, de schapen en diverse stukken land hebben we een stabiel inkomen.”