Gezonde voeding is essentieel voor de groei

“Niets voelt machtelozer dan je kind ondervoed te zien en niets te kunnen doen”

Senegal is droog en heet, vertelt de 26-jarige Ndiémé. “Mijn  man, Moussa, is boer.  Door het veranderende klimaat lukt het hem vaak niet voldoende eten te produceren. De pandemie heeft ons alleen nog maar kwetsbaarder  gemaakt. Door het sluiten van de weekmarkten kon Moussa lange tijd haast niets verkopen. Zelf kon ik niets doen; behalve bij mijn ouders aankloppen voor steun. Ik voelde me  machteloos.”

Ndiémé woont met haar man en drie dochters in het dorp Diockoul. De gevolgen  van klimaatverandering zijn
duidelijk te voelen. Soms regent het lange tijd niet. De landbouwproductie neemt dan drastisch af en de verliezen na de oogst zijn groot.

In deze droge periodes is er in het dorp veel te weinig te eten. De meeste kinderen krijgen maar één of twee maaltijden per dag. Daarbij is de voeding ook nog eens zeer eenzijdig. “Een maaltijd bestaat meestal alleen uit rijst”, zegt Ndiémé.

Senegal_Ndieme 2

ONOMKEERBARE SCHADE DOOR ONDERVOEDING

Als gevolg hiervan zijn veel kinderen in het dorp ondervoed.
Ondervoeding ontstaat niet alleen door te weinig, maar zeker ook door te eenzijdig eten. Want al stilt rijst misschien de ergste honger, het geeft een kind niet voldoende bouwstoffen om zich gezond te ontwikkelen. Ondervoeding in de eerste levensjaren veroorzaakt onomkeerbare schade aan de hersenontwikkeling en lichamelijke groei.

Gelukkig eten Ndiémé’s meisjes nu goed en gevarieerd. De jonge moeder neemt deel aan het Heiferproject in haar regio en ontving haar eigen kippen. Voeding is een belangrijk onderwerp in het project. Moeders leren met eenvoudig verkrijgbare producten, zoals granen en peulvruchten, gezond eten te bereiden. Ook zijn er weegmomenten voor kinderen gestart en wordt acute ondervoeding behandeld.

Ndiémé is vastberaden haar dochters een gezonde toekomst te bieden. “Ik weet nu beter wat mijn kinderen nodig hebben. En dankzij mijn kippen, kan ik hen dat geven.”