Kruidenboeren in Guatemala dwingen samen hogere verkoopprijs af

In de bergen van Guatemala, ver van de bewoonde wereld en stromend water, wonen Zoila en haar man Francisco in een kleine gemeenschap van kruidenboeren. Ondanks het gebrek aan water lukte het ze om de all-spice productie op pijl te houden. Maar omdat de verkoopprijs van all-spice zeer laag was (€ 0,53 per kilo) bleef er amper winst over voor het gezin.

Kruidenboeren gaan de onderhandeling aan

Met steun van Heifer bundelden de kruidenboeren hun krachten en gingen ze de onderhandeling met kopers aan. Met een geweldig resultaat. In 2021 kregen ze al € 1,14 voor een kilo kruiden en een jaar later € 2,31. Het inkomen van Zoila en
Francisco is in twee jaar tijd verviervoudigd. En dat met dezelfde productie!

Een hoger inkomen biedt nieuwe mogelijkheden. Zoila en Francisco hebben hun winst deels geïnvesteerd in een systeem voor regenwater opvang. “Dankzij deze investering hebben we thuis schoon water. We hoeven niet meer 10 kilometer te lopen
en sjouwen met zware emmers en kruiken. Ook kunnen we arbeidskrachten inhuren tijdens het oogstseizoen en de plantages beter onderhouden.”

Zoila en Francisco investeerden ook in de productie van nieuwe specerijen, waaronder kaneel, zwarte peper en kruidnagel. Nu zijn ze niet meer afhankelijk van één all-spice oogst. In de toekomst hopen ze zichzelf te certificeren als biologische  specerijenproducent. Met dit keurmerk krijgen ze toegang tot meer concurrerende markten en kunnen ze een nog betere prijs voor hun producten krijgen.