GREEN BUSINESS BELT, GUATEMALA

Door het duurzaam verbouwen van specerijen gaan 6.250 kleinschalige kruidenboeren uit het departement Alta Verapaz hun inkomenskloof dichten en 4.750 hectare aan regenwoud herstellen.

LOCATIE
Alta Verapaz (Chisec, Chahal, Raxruhá, Fray Bartolomé en Cobán) , Guatemala

LOOPTIJD
2020-2025

THEMA
Kardemon, all spice, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, annatto

Een leefbaar inkomen voor kruidenboeren in Guatemala

Video afspelen

In het Green Business Belt project werken we samen met 6.250 Guatemalteekse kruidenboeren zodat ze een leefbaar inkomen gaan verdienen in de specerijenketen. Een leefbaar inkomen is het inkomen dat een gezin nodig heeft om rond te komen – toegang tot voedzaam eten, goede huisvesting, kleding, scholing van kinderen, gezondheidszorg – en om bij tegenslag overeind te blijven. In dit geval heeft een gezin van vijf leden ongeveer €3.979 per jaar nodig. Het gemiddelde jaarinkomen zit op €1.894. Dat betekent dat de inkomenskloof nu €2.085 per jaar / per gezin is.

Een gebied met potentie

Het departement Alta Verapaz is rijk aan natuurlijke bronnen, maar het gaat zwaar gebukt onder ontbossing en de kwaliteit van de bodem is ernstig aangetast. Daarnaast leeft meer dan 80% van de bevolking in dit gebied in armoede. Ondanks de uitdagingen is het gebied uitermate geschikt voor agroforestry (ook wel voedselbossen genoemd), waar bos en landbouw wordt geïntegreerd. Investeren in productieketens die duurzame landbouw en landgebruik bevorderen is een consistente manier om een stabiel inkomen te genereren voor gezinnen op het platteland. Daarnaast creëert het meer werkgelegenheid, draagt het bij aan het herstel van de natuurlijke leefomgeving en leidt het tot sterke en veerkrachtige gemeenschappen.

Doelgroep

Het project werkt direct samen met 6.250 kleinschalige specerijenboeren en indirect met 3.365 mensen die werkzaam zijn in de waardeketen en aanverwante sectoren (waaronder lokale leveranciers en verwerkende partijen). In totaal bereiken we met het project 9.615 gezinnen / 37.500 individuele begunstigden. Het betrekken van vrouwen en jongeren is prioriteit. 50% van de deelnemers moet uit deze groep bestaan.

Doelstelling
Door het duurzaam verbouwen van specerijen gaan 6.250 kleinschalige kruidenboeren uit het departement Alta Verapaz hun inkomenskloof dichten en 4.750 hectare aan regenwoud herstellen. Het project heeft drie subdoelstellingen:

Partners

Dit project wordt uitgevoerd door Heifer International Guatemala en Heifer Nederland, in samenwerking met de Guatemalteekse overheid (de gemeenten in Alta Verapaz zij leveren bomen en struiken voor de gemeenschappelijke boomkwekerijen) en experts op het gebied van bos- en milieubeheer, financiële instellingen, coöperaties en bedrijven binnen de specerij waardeketen.

Bekijk ook onze andere projecten