Man en vrouw: zij aan zij op het land en in huis

Man en vrouw Heifer

De relatie van de Ethiopische Mengiste en haar man Paulos is voorgoed veranderd. Mengiste nam deel aan een vrouwenproject gericht op het duurzaam verbeteren van de voedselzekerheid, economische zelfredzaamheid en weerbaarheid tegen klimaatproblemen. Met behulp van Heifer vormde ze samen met dorpsgenoten de boerengroep Ayne Ditcha. De vrouwen volgden trainingen op het gebied van duurzame landbouw en veehouderij, water en sanitatie, samenwerken, ondernemen én man-vrouw verhoudingen.

Samen leren en sparen

“Mijn man ondersteunt me enorm. We verdelen de taken en bespreken alles.” Paulos: “We helpen elkaar en zijn ontzettend dankbaar voor de vele trainingen die we hebben gevolgd. Een aantal hebben we samen bijgewoond. Dat zou vroeger niet eens in ons opkomen. Dankzij de trainingen waarderen we nu de middelen die we voor handen hebben, zoals de waterput.” Mengiste en haar man verbouwen nu zowel in het droge als in het regenseizoen een scala aan groenten en fruit. Dit betekent iedere dag voldoende vitaminen voor het hele gezin. De verkoop van het overschot levert een mooi extra inkomen op. Deels stopt ze het in de groepsspaarkas, en deels investeert ze het in haar bedrijfje. Inmiddels zijn er o.a. al een koe, een schaap en een aantal kippen aan de veestapel toegevoegd.

Mengiste: “We werken ongelooflijk hard en hebben meerdere inkomstenbronnen.” Samen met haar groep heeft ze een spaargroep opgericht. Zelf vervult ze een belangrijke rol binnen dit programma als financieel controller. De groep heeft inmiddels al €1.000 gespaard. De leden kunnen een leenaanvraag indienen voor een bepaalde aankoop of investering, of ze investeren gezamenlijk. “Ik heb geld geleend voor een training in ondernemerschap. Met die kennis heb ik een handeltje opgezet in de kweek en verkoop van mango’s, aardappelen en injera’s.”

In het veld Heifer