30 Koeien Doorgegeven In Rwanda

Na een intensief trainingstraject ontvingen 30 boerengezinnen uit het Burera district in Rwanda op 15 oktober hun eerste koe. De koeien werden doorgegeven door een andere boerengroep, die een jaar geleden tijdens een feestelijke ceremonie een drachtige koe ontving.

Dit keer was de ceremonie, vanwege de COVID-19 maatregelen, iets minder feestelijk. Maar dat maakt het niet minder noemenswaardig. Onder het toeziend oog van een handvol toeschouwers ontvingen de 30 gezinnen niet alleen een koe, maar ook constructiemateriaal voor een goede stal en een lening om een jaar lang de verplichte zorgverzekering te betalen. Hiermee is de basis gelegd voor een succesvol melkveebedrijfje.

De directeur van Heifer Rwanda, Elisee Kamanzi, benadrukte dat de boerengroepen trots mogen zijn op wat ze in nog geen twee jaar tijd hebben bereikt en dat het project zonder de constructieve samenwerking met de (lokale) overheid niet dezelfde resultaten zou hebben behaald.

De Burgemeester van het Burera district was ook tijdens de ceremonie aanwezig. “Sinds de start van het project is de dynamiek binnen de gemeenschappen enorm veranderd. Ze werken veel samen. En omdat er meer geld beschikbaar is worden huizen opgeknapt en kunnen de boeren, de in Rwanda verplichte, zorgverzekering voor het gezin en voor het vee te betalen. Dat heeft enorm veel impact op de gezondheid en levensomstandigheden van de boeren. Als overheid juichen wij het werk van Heifer enorm toe. Heifer kan dan ook op onze onvoorwaardelijke steun rekenen als het gaat om het verder implementeren van de projectactiviteiten in het district.”

 

koe handel Heifer Rwanda