De kracht van vrouwen – Lilian Ocholla

Lilian Ocholla - Kenia

De Keniaanse Lilian Ocholla droomde al jaren over een eigen bedrijf. Helaas zag Lilian’s ex-man haar ambities niet zitten en dwarsboomde haar plannen. Na 17 jaar onderdrukking scheidde Lilian van haar man. Nu runt de 39-jarige moeder een succesvol pluimveebedrijf.

Via een lokaal radiostation hoorde Lilian dat boeren zich in konden schrijven voor pluimveeworkshops, geïnitieerd door Heifer. Ze aarzelde geen moment. Tijdens de workshops werd ze stap voor stap meegenomen in de wereld van de pluimveehouderij. Ter afsluiting ontving ze een aantal kippen. Hiermee had ze alles in huis om aan de slag te gaan. Via de workshops kwam Lilian in contact met een lid van de nabijgelegen Bora coöperatie. Deze dame nodigde haar uit voor een aanvullende training van
zes weken waar Lilian alles leerde over het behandelen van pluimveeziekten, het toedienen van vaccinaties en het promoten van haar bedrijfje. Dankzij deze training en haar nieuwe lidmaatschap van de Bora coöperatie heeft Lilian nu ook toegang tot nieuwe klanten met behulp van digitale tools zoals WhatsApp. 

“ Een tijdje terug wilde ik een aantal hanen verkopen. Ik maakte wat
foto’s en deelde deze in onze WhatsApp groep. Binnen 2 dagen
had ik er 15 verkocht voor $7 per stuk! Zo makkelijk gaat het nu.”

Lilian hoopt dat meer vrouwen uit haar dorp aan de slag gaan met het fokken van kippen. “Als je het goed aanpakt kun je er prima van rondkomen. En je voorziet anderen in het dorp ook nog eens van eten.” De ambitie van Lilian zelf? Met behulp van een kleine investering wil ze het aantal kippen dat ze houdt flink gaan uitbreiden. Want dankzij haar lidmaatschap van de coöperatie behoort het afsluiten van een lening nu ook tot de mogelijkheden.