De kracht van vrouwen – Yolanda Irma

Opgegroeid in het weelderige en bergachtige regenwoud van Alta Verapaz, Guatemala, is Yolanda zich bewust van de waarde van gewassen zoals kardemom. 
Yolanda komt uit een  boerenfamilie en haar moeder werkte als kardemom sorteerder bij een lokale producent. Zo kwam ze als jong meisje al in contact met het ‘groene goud’. 

Ongeveer 80 procent van de bevolking in Alta Verapaz leeft in armoede en meer dan de helft zelfs in extreme armoede. Veel gezinnen werken in de agrarische sector, maar de meesten kunnen amper rondkomen. Terwijl kardemom in combinatie met andere specerijen voor hen een weg uit de armoede kan betekenen. 

Kardemom is de op twee na duurste specerij ter wereld en meer dan 60% wordt in Guatemala verbouwd. Dit biedt enorm veel
kansen voor arme boerengezinnen. Maar het produceren en verkopen van kardemom vereist kennis, technische vaardigheden
en apparatuur. Hier ontbreekt het veel kleinschalige boeren aan.
Dankzij haar waardevolle kennis over kardemom, verkregen van haar moeder en Heifer Guatemala, is Yolanda nu de  assistentmanager van Nueva Kerala. Een afnemer en exporteur van kardemom, kaneel en zwarte peper waar we in Guatemala mee samenwerken.

Yoland Irma Guatemala

“ In de toekomst zie ik mijzelf als iemand die kennis heeft van het hele kardemom proces. Van productie tot export.”

Yolanda vindt haar werk geweldig, maar ze legt de lat hoog voor zichzelf. Ze wil uiteindelijk als accountant binnen de
kardemomindustrie gaan werken. Om dat voor elkaar te krijgen studeert ze, naast haar drukke baan, aan de universiteit. Met
niet-aflatende steun van haar familie staat Yolanda klaar om een nog groter verschil te maken voor alle vrouwen die in de
kruidenindustrie van Alta Verapaz werken.