Van vooraf aan beginnen

In maart 2019, kregen de inwoners van Malawi de schrik van hun leven. Cycloon Idai raasde over het land. Dat ging gepaard met heftige regenval en windstormen. Zo heftig dat grote delen van het land volledig waren weggespoeld. Ook het gebied waar ons melkveehouderij project plaatsvindt, Thyolo, werd geraakt: 545 Heifer boerinnen bleven achter met geruïneerde huizen en verwoeste oogsten. Samen met Heifer International hebben we direct een geldinzamelingsactie opgezet om de schade te herstellen. We ontvingen overweldigende reacties! Niet alleen onze donateurs, maar ook bedrijven sprongen op de bres voor de boerinnen in Malawi. Al snel kon de wederopbouw van start gaan. De boerinnen ontvingen o.a. cementzakken, diverse groentezaden, emmers, zaden voor mais, dekens en zeildoeken.

Het verhaal van Gladys Mitazi

De 41-jarige Gladys Mitazi is een van die boerinnen. Gladys woont met haar 5 kinderen in Matchuwana, een dorp in het Thyolo district dat hevig werd getroffen door Idai. Gladys is altijd al afhankelijk geweest van de landbouw. Ze beschikt over zo’n 1,5 hectare land waarop ze mais verbouwde. Daarnaast liepen er wat kippen en varkens rond. In 2017 kwam de ommekeer voor Gladys. Ze werd lid van de Matchuwana boerengroep en kon gaan deelnemen aan het project ‘boerinnen in melkveehouderij’. Gladys volgde een uitgebreid trainingsprogramma, ontving diverse groentezaden en mocht, als een van de eerste boerinnen, een koe in ontvangst nemen.

Het verhaal van Gladys Mitazi Heifer

De trainingen over voeding hebben haar geholpen bij het bereiden van verschillende maaltijden op basis van lokaal verkrijgbare producten. En dankzij het spaar- en leen programma heeft Gladys een spaarpotje opgebouwd. Haar jongste kinderen gaan naar school en ze heeft onlangs haar eigen kruidenierswinkeltje geopend.

“In een klap waren we alles kwijt. Ons huis, onze oogst, ons inkomen. Godzijdank waren we zelf ongedeerd.”

Het oogstseizoen 2017/2018 was meteen een geweldig jaar voor Gladys. Ze oogstte maar liefst 23 zakken mais van 50 kg. Genoeg voor een heel jaar. Een groot contrast met haar situatie vóór het project. Toen oogstte ze slechts 14 zakken van hetzelfde stuk land. Volgens Gladys komt dit met name door het gebruik van mest. Een bijkomend voordeel is dat ze geen geld meer hoeft uit te geven aan dure kunstmest.

Van vooraf aan beginnen…

Het ging Gladys voor de wind. Totdat de allesverwoestende cycloon in 2019 haar dorp bereikte. “In een klap waren we alles kwijt. Ons huis, onze oogst, ons inkomen. Godzijdank waren we zelf ongedeerd.” Om haar leven weer op de rit te krijgen ontving Gladys 6 zakken cement, een deken, 2 plastic emmers, 4 flessen waterzuiveringsmiddel, 2 kg maiszaad en 2 pakketjes met een assortiment aan groentezaden. Gelukkig had ze al wat spaargeld opgebouwd en kon ze haar huis op eigen kracht verder opknappen. Het gebied was na de zomer al redelijk hersteld van de orkaan en Gladys kon als snel nieuwe gewassen aanplanten. Hopelijk kan ze de schade hiermee enigszins beperken.

In december 2019 zochten we Gladys en haar gezin weer op. Gelukkig gaat het erg goed met haar. Haar huis staat er stevig bij en haar koe oogt gezond. Laten we hopen dat de gezinnen in dit gebied voorlopig gespaard blijven van dergelijke natuurrampen.