WEERSINFORMATIE REDT DE OOGST

Maty Tine is een steunpilaar in haar gemeenschap in het westen van Senegal. Ze is milieuactiviste en radiopresentator, maar in de eerste plaats vooruitstrevende boerin. “Landbouw en veehouderij zijn de enige boerenactiviteiten die ik heb geleerd,”
vertelt ze. Maar de regenpatronen zijn veranderd in de droge Sahel-regio waar Maty woont. Zij en andere boeren moeten zich aanpassen. “Als kind plantte ik rijst en zag ik vissen zwemmen in de rijstvelden. We hadden veel gewassen en leden niet vaak
honger. Maar dat is allemaal veranderd. Wanneer de seizoenregens laat opkomen, wordt mijn hele gemeenschap ongerust.”

De onbetrouwbaarheid van het weer is een bron van grote zorg. Regenbuien verwoesten de oogst en door droogte zien boeren zich genoodzaakt tijdelijk werk te zoeken in de hoofdstad. Hoe komen ze anders aan geld om hun kinderen te eten te geven? Zoals Maty zegt: “Ons leven hangt af van de regen.” Heifer biedt Maty en haar boerengroep training en kort cyclische zaden om zich te kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Via sms- en spraakberichten ontvangen boeren op het platteland ook landbouwen weerswaarschuwingen. Dankzij zo’n melding kon Maty pas nog haar oogst, die buiten lag te drogen, vlak voor een onverwachte regenbui naar binnen verplaatsen. Ook ontvangt Maty berichten over schommelingen in de prijs van gewassen.

Met de juiste informatie en zaden lukt het Maty om het maximale te halen uit het kortere regenseizoen. Ze is zó enthousiast dat ze inmiddels een actieve rol speelt in de strijd tegen de klimaatcrisis. Als presentator bij het lokale radiostation deelt ze informatie over landbouw en het milieu. Ook bespreekt ze onderwerpen als klimaatverandering, het terugdringen van plastic en het voorkomen van boomkap.