Op eigen kracht verder

Spaar- en leengroepen investeren in de toekomst

De Kawral Medina El Hadj Self boerengroep is een van de groepen die in 2019 een spaarprogramma heeft opgericht. Voor de 25 leden betekent dit programma dat ze om kunnen gaan met tegenslagen en onverwachte uitgaven. Sinds de oprichting zijn er gemiddeld 6 leningen per lid verstrekt. Allen gericht op inkomensgenererende activiteiten. Zo kochten ze vee om hun veestapel verder uit breiden, en materialen voor de aanleg van een moestuin. Sinds de oprichting van de groep komen de leden wekelijks samen voor overleg en leggen ze iedere maand geld in.

“Tijdens de eerste fase leende ik in totaal €300. Met dit bedrag heb ik mijn handeltje in afwasmiddel en zeep gefinancierd,” zegt Ramatou Kandé, een lid van de Kawral Medina El Hadj Self-Help Group. “Ik kon in een klap de schoolkosten van mijn kinderen betalen, én de doktersrekeningen die zich maar opstapelden.”

Na iedere periode (meestal een jaar) wordt het restantbedrag van de spaarpot verdeeld over de leden. Vervolgens starten ze met een nieuwe spaarronde. “Toen het restantbedrag werd verdeeld ontving ik €26. Ik heb meteen een zorgverzekering voor mijn gezin afgesloten zodat we altijd de beste zorg kunnen krijgen. ” Dankzij het spaar- en leenprogramma kan Ramatou haar gezin niet alleen voorzien van voldoende gezonde voeding, maar ook de gezondheid van iedereen waarborgen.