Van boer tot boer

Leren van elkaar en met elkaar

Om zoveel mogelijk boerengezinnen uit de armoede te krijgen moeten we groots denken. Daarom passen we in al onze projecten de Lead Farmer Methode toe. Met deze methode wordt theoretische en praktische kennis op het gebied van landbouw, veehouderij en milieu in groepsverband van boer tot boer doorgegeven. Het is een zeer effectieve en efficiënte manier van leren waarmee we een grote groep mensen bereiken.

Lead farmer Sarah

Sarah uit Malawi is zo’n Lead Farmer. Samen met andere boeren en boerinnen volgde ze een speciaal programma om zich voor te bereiden op haar taak. Het is aan Sarah om alle kennis over te dragen aan haar 30 groepsleden. Haar eigen boerderijtje gebruikt ze om diverse landbouwtechnieken te demonstreren. Naast de trainingen ontving Sarah een fiets, zaden voor sojabonen en pinda’s en een geit. Binnen mum van tijd
stonden haar gewassen er fantastisch bij. Dit levert een mooi extra inkomen op. Het gezin van Sarah eet nu drie maaltijden per dag in plaats van één, en inmiddels staan er 4 geiten in de stal.

Na het doorgeven van zaden en een geitje, investeerde Sarah in meer zaden voor sojabonen. Hiervan gaf ze meteen een groot deel door aan haar groepsleden. De productie gaat zo goed dat ze als groep genoeg hebben om collectief te gaan verkopen aan de grotere inkopers.

Sarah heeft met behulp van haar extra inkomen een stukje land gekocht en een varken – die inmiddels is bevallen van zeven biggetjes. Ook heeft ze een moestuin aangelegd. Plantte ze boompjes rondom haar huis voor de verkoop van brandhout. En kocht ze matrassen, zodat haar gezin niet meer op de grond hoeft te slapen. De volgende stap is de aanschaf van bedden en de bouw van een groter huis. En als er medische hulp nodig is, zoals onlangs voor haar dochter, is ze in staat om gewoon de rekeningen te betalen. Kinderen die naar school kunnen, fatsoenlijke kleding, goede hygiëne en een gezond dieet vormen nu de basis voor haar familie. En dat deelt ze graag met anderen.

“Eigenlijk hadden we alles wat we nodig hebben, maar geen idee hoe we het moeten gebruiken. We hebben grond maar we weten niets van het verbouwen van groenten of waar we goede zaden kunnen halen. We hebben wat vee, maar geen idee dat we zelf veevoer kunnen aanplanten. We hebben een eigen waterput, maar nooit bedacht dat water ook te gebruiken voor irrigatie van de moestuin