Voedingsconsulent zorgt voor gedrags-verandering in Senegal


Honger in Senegal betekent dat je geen kwalitatief goed, veilig en voedzaam eten hebt”, zegt Abdoul Gueye, directeur Heifer Senegal. “Je kunt honger niet bestrijden door alleen te focussen op het verbouwen van voedsel. Het is noodzakelijk om een voedingsconsulent in je team te hebben zodat we ook de andere kant van het probleem bij de kern kunnen aanpakken.”

Een van die voedingsconsulenten is de 36-jarige Lyna Manga. We spraken met Lyna over de voedselsituatie in Senegal. Lees het interview met Lyna

De 1.000 dagen benadering

De voeding die een kind tijdens de zwangerschap en eerste 1.000 dagen krijgt, heeft een grote invloed op het vermogen om te groeien, leren en ontwikkelen. Het is essentieel voor de hersenontwikkeling, fysieke groei en het immuunsysteem. Ondervoeding op zeer jonge leeftijd veroorzaakt onomkeerbare schade, met als gevolg dat een kind minder goed kan leren, slechte schoolprestaties laat zien en zeer vatbaar is voor infecties en ziekten.

Meten is weten bij ondervoeding

In Senegal hebben veel jonge vrouwen, omdat ze zelf vaak ondervoed zijn, moeite om gezonde kinderen op de wereld te zetten. Ook in de gemeente Ndiamacouta is dit een probleem.
Tijdens een screening op ondervoeding in juni 2021 werden maar liefst 55 kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar als ondervoed bestempeld.  

De ernstige gevallen werden meteen doorverwezen naar de gezondheidspost in de omgeving. Matig ondervoede kinderen werden in hun dorp opgevangen door de voedingsconsulenten.

Sindsdien worden er voor zwangere vrouwen en jonge moeders maandelijkse weegmomenten en  bewustwordings-bijeenkomsten georganiseerd. Hier krijgen ze, met behulp van video’s en foto’s, uitleg over voeding en hygiëne. Ook worden er
zakjes met vitaminen en mineralen in poedervorm
uitgedeeld om er de maaltijden voor de allerkleinsten
mee te verrijken.

Mariam: “Ik heb geleerd hoe ik, op basis van producten die ik voor handen heb, een gevarieerde maaltijd kan maken voor mijn gezin. Mijn jongste dochter Amy krijgt nu, naast borstvoeding, ook 3 keer per dag pap. Op 1 september 2021 moest ze weer op de weegschaal en werd de omvang
van haar arm gemeten. Amy was flink aangekomen en werd genezen verklaard!”