Cacaoteelt in de bergen van Honduras

Een nieuw hoofdstuk voor de familie Guzman

Voor veel boeren in Honduras betekent cacao hun broodwinning. Dit maakt ze erg kwetsbaar, want onvoorspelbare  weersomstandigheden zoals heftige regenval of extreme droogte kunnen de oogst in één klap verpesten. Dit is de realiteit voor boeren wereldwijd. Julio Godoy, een technicus van Heifer, legt uit: “De cacaoplanten die veel boeren gebruiken, zijn gevoelig voor veranderende weersomstandigheden, ziektes en plagen. Gelukkig hebben we acht nieuwe cacaovarianten geïntroduceerd die beter gedijen onder de huidige omstandigheden van het klimaat in Honduras.”

Van koffie naar cacao

In Nueva Esperanza, een hooggelegen gebied in de bergen van Honduras, verbouwt de familie van Jose Guzmán van oudsher koffie. Oudste dochter Neydi kwam na haar studie duurzame landbouw op het idee om ook cacao te gaan verbouwen. Dit gewas is milieuvriendelijker en vergt minder tijd. In 2019 sloot de familie zich aan bij een cacaoproject van Heifer. Via het project leerden ze de technieken van het enten van plantjes en het opsporen en voorkomen van ziektes. Neydi: “Wij beheren nu de  gemeenschappelijke kwekerij waar we verschillende cacaoplanten opkweken. Heifer leverde meer dan 40.000 plantjes voor onze kwekerij. Elk gezin in de gemeenschap ontving 600 plantjes voor hun eigen plantages.”

“Met trots beheren we nu de gemeenschappelijke kwekerij, waar verschillende cacaosoorten worden opgekweekt. We hebben deze geweldige kans te danken aan Neydi’s expertise.”

Een smaakvolle samenwerking

Neydi is niet alleen actief in de cacaokwekerij. Ze heeft zich ook gestort in de wereld van chocolade. Hoewel ze er zelf al mee aan het experimenteren was, is ze op advies van Heifer gaan samenwerken met een groep enthousiaste vrouwen. Heifer voorzag de groep van training, een maalmachine, oven, koelkast, chocoladevormen,  mengkommen en verpakkingsmateriaal. Alles wat ze nodig hebben om van hun eigen geproduceerde cacao heerlijke chocoladeproducten te maken. Klaar voor
de verkoop!

Neydi is enthousiast: “Onze nieuwe apparatuur is een 
geschenk uit de hemel. Het handmatig malen van cacao kostte minimaal 4 uur, maar nu zijn we in slechts een uur klaar! Door meer te produceren tegen lagere kosten, hoop ik dat we ons bedrijf winstgevend kunnen maken.”

Neydi leidt een groep vrouwen die samen heerlijke  chocoladeproducten maken van hun eigen cacao. Met steun van Heifer beschikken ze nu over de essentiële apparatuur en kennis.