Van huisvrouw naar veearts

Hoe een online cursus Kusu's leven veranderde

Gewapend met een checklist van benodigdheden, verlaat Kusu Maya Malla haar huis in de heuvels van Nepal. Ze heeft latex
handschoenen, een microscoop, spuiten, een gekoelde doos met veemedicatie en een tablet bij zich. Allemaal essentiële apparatuur, een geschenk van Heifer Nepal, waarmee ze als veearts boeren in haar gemeenschap voorziet van  diergezondheidsdiensten.

Het leven van Kusu, een 40-jarige moeder, veranderde in korte tijd drastisch. Vroeger vulde ze haar dagen met huishoudelijke taken, zoals koken en schoonmaken, en zorgen voor de kinderen, de moestuin en de geitenkudde. Hoewel ze naar school is geweest, kreeg ze nooit de kans een eigen inkomen te verdienen. Maar de coronapandemie bracht een keerpunt in haar leven. Nu verdient Kusu haar geld als veearts. Ze bezoekt dagelijks diverse boeren om hen te adviseren over  dierenwelzijn
en medicatie.

Digitalisering opent deuren in Nepal

Door de coronapandemie ging de wereld tijdelijk op slot en werd online het nieuwe normaal. Heifer Nepal lanceerde in deze periode een initiatief om projectdeelnemers digitaal op te leiden tot veearts. In Nepal is ongeveer tweederde van de bevolking afhankelijk van landbouw. Door het gebrek aan diergezondheidsdiensten worstelen veel boeren om hun boerderijen te laten groeien en hun inkomsten te vergroten. Dankzij digitalisering brengen Heifer Nepal en vrouwen zoals Kusu hier verandering in.
Toen Kusu hoorde over deze training, zag ze een kans om haar horizon te verbreden. Ze volgde een 35-daagse digitale cursus op een tablet van Heifer. Elke dag, na het afronden van de huishoudelijke taken, verdiepte Kusu zich in de tekst, foto’s en video’s. Ze leerde alles over dierenwelzijn en slaagde met succes voor de wekelijkse online examens.

"Na het volgen van die training realiseerde ik me dat vrouwen op gelijke voet met mannen kunnen werken. Dat gaf mij veel zelfvertrouwen."

Kusu zag al snel het verschil op haar eigen boerderij. “Ik begon met het fokken van betere geitenrassen en gaf ze een uitgebalanceerd dieet in plaats van alleen gras. Binnen korte tijd vulde de stal zich met gezonde geiten die veel meer geld op de markt opleverden. De verkoopprijs van mijn geiten is verdubbeld!”

Een gerespecteerd veearts

Kusu’s kennis komt niet alleen haar eigen vee ten goede. Ze verleent essentiële veterinaire diensten aan 600  huishoudens in haar regio. “Mensen kennen me nu als een bekwame veearts met een succesvolle geitenboerderij. Ik word gerespecteerd binnen de gemeenschap. Dat geeft me voldoening en zelfvertrouwen.” Kusu gaat elke dag te voet op pad om boeren te helpen op hun boerderijen. Ze gebruikt
haar inkomen om het schoolgeld van haar dochter te betalen. Ook wil ze op een dag een scooter kopen, zodat ze niet meer te voet hoeft, en meer geiten voor haar boerderij aanschaffen. “Het liefst wil ik mijn boerderij uitbreiden tot 100 geiten. Het geeft me
veel voldoening dat ik voor mijn familie en
dorpsgenoten kan zorgen. “