Echte honger is niet alleen een rammelende maag

Iedere dag eten duizenden arme boeren in India een handvol gekookte rijst, een stuk injera of traditioneel brood in Ethiopië, of van maïs gemaakte ‘tamales’ in Guatemala. Al deze maaltijden vullen de buik, maar missen de ingrediënten voor een goede gezondheid en groei. Dit is vooral voor kinderen van essentieel belang. Maar juist gezond en voedzaam eten, zoals zuivel, fruit,
groenten en proteïnerijke producten, zijn voor veel mensen onbetaalbaar. Want echte honger is niet alleen een rammelende maag.

Hoewel armoede vaak de oorzaak is van slechte eetgewoonten, is het hongerprobleem complexer. Ook de beschikbaarheid
van eten, eetgewoonten en de verhouding tussen mannen en vrouwen spelen een belangrijke rol. Honger als gevolg van deze uitdagingen kan leiden tot een slechte gezondheid, achterblijvende groei en leerachterstand – op een verwoestende schaal.

“Heifer werkt in de meest arme gebieden en de voedingsstatus van kinderen is vaak erg slecht. Men denkt “als je geen honger hebt, dan is het goed”. Als we eenmaal het gesprek met ze aangaan over de verschillende voedselgroepen en wat de impact is van de juiste voeding op de gezondheid, prestaties en toekomst van kinderen, dan is daar vaak het ‘aha’ moment.”

Honger en ondervoeding, hoe pakken we dat aan?

1. zelf gezond eten produceren

Boeren bezitten vaak weinig land en zijn voor hun eigen voeding en inkomen afhankelijk van de beperkte opbrengst die dat stukje land geeft. Met de juiste kennis over duurzame landbouw en veehouderij verbetert de productie en neemt de beschikbaarheid van vers fruit, groenten, melk of vlees toe.

2. Het inkomen structureel verhogen

Met een beetje ondersteuning kunnen boeren niet alleen de landbouwproductie maar ook het inkomen structureel verbeteren. Door de oprichting van coöperaties hebben boeren toegang tot leveranciers en banken, zijn ze verzekerd van afname en krijgen ze een betere prijs voor hun producten.

3. Vrouwen in hun kracht zetten

Er is veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Training over gender, waar zowel mannen als vrouwen bij aanwezig zijn, lost deze barrières op. Daarnaast worden vrouwen voorgelicht over soorten voeding, voedingsbehoeften van gezinsleden en het belang van een aanvullend dieet voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en jonge kinderen. Dankzij
deze kennis verbetert de voeding van het gezin en
uiteindelijk de hele gemeenschap.

4. Stevige basis voor de toekomst

Natuurrampen, prijsdalingen van producten op de markt en grote prijsstijgingen van zaden en mest kunnen verwoestend zijn voor boeren die weinig hebben om op terug te vallen. Door het inkomen te diversifiëren, het oprichten van spaar- en
leenprogramma’s en het maken van bedrijfsplannen
zijn boeren in staat om zelfs in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden.

Trotse moeder
Als gemeenschap
Onlineverkoop
Moringa