Kruidenboeren in Guatemala herstellen het regenwoud

Meer dan 80% van de bevolking in het regenwoud Alta Verapez leeft in armoede. Het gebied is rijk aan natuurlijke bronnen, maar gaat zwaar gebukt onder ontbossing. Ook de kwaliteit van de bodem is ernstig aangetast. Ondanks de uitdagingen is het gebied uitermate geschikt voor ‘agrofostery’, oftewel: boslandbouw, waarbij bos en landbouw worden gecombineerd.

Herstel regenwoud

Heifer ondersteunt 6.250 Guatemalteekse kruidenboeren om met boslandbouw op een duurzame manier peper, kardemom en kaneel te verbouwen en te verwerken. Zo verdienen deze gezinnen een goed inkomen, herstellen ze de aangetaste bodems en beschermen ze 4.750 hectare regenwoud.

Kleinschalige boeren worden getraind in het verduurzamen van de specerijenproductie en leren over het gebruik van organische mest om de kwaliteit van de specerijen te verbeteren. Zo hebben een aantal boeren hun kruidenproductie al kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen! Ook worden mobiele drogers gebouwd om de kruiden sneller en energiezuiniger
te drogen. Daarnaast worden bossen voor brandhout aangelegd om houtkap in de natuurlijke bossen te verminderen.

Energiezuinig drogen van specerijen

Na het oogsten worden de specerijen gedroogd. Het huidige droogsysteem werkt op hout dat in het regenwoud wordt gekapt en stoot veel CO2 uit. Met speciale specerijendrogers kan het gebruik van brandhout naar verwachting met 30% verminderen.
Deze nieuwe drogers dragen tegelijk bij aan een betere kwaliteit van de specerijen, wat weer een positief effect heeft op de verkoopprijs en het gezinsinkomen.