Ciriaco deelt kennis over boslandbouw

Het dorp waar Ciriaco Chomo woont, ligt verscholen tussen steile heuvels vol bomen en is alleen te voet bereikbaar. Vanwege de afgelegen ligging, moet Ciriaco in hoge mate zelfvoorzienend zijn. Daarom begon hij 11 jaar geleden met het planten van bomen. Hij heeft inmiddels 38 soorten, waarvan 14 fruitbomen. Ook verbouwt Ciriaco kardemom. Dit jaar hoopt hij zijn eerste oogst te hebben. 

Hoewel kardemom één van ‘s werelds duurste specerijen is, hebben boeren die het verbouwen vaak moeite om rond te komen. De meeste kleinschalige boeren beschikken
niet over de kennis of middelen om er winst uit te halen. Maar Ciriaco is leergierig en past boslandbouw toe. De bomen op
zijn land bieden voldoende schaduw voor een optimale kardemomteelt. “Zodra de kardemom is geoogst, lopen de meeste boeren naar de weg om het te verkopen aan tussenpersonen. Vaak tegen een slechte prijs. Ik wil mijn kardemom eerst zelf gaan drogen, zodat ik mijn winstmarge kan
verbeteren.”

Wel maakt Ciriaco zich zorgen om zijn omgeving. “Er verdwijnt veel bos. Boeren kappen bomen, maar planten niets terug. Als je alleen maar plant om te oogsten, heb je in de toekomst niets meer.” 

Guatemala

Ciriaco deelt zijn kennis daarom met dorpsgenoten. “Ik wil hen laten inzien dat we actie moeten ondernemen, zodat ons bos niet verdwijnt en het land niet uitdroogt. Ik heb jaren geïnvesteerd in mijn land en hoop dat mijn kinderen daar nog lang de vruchten van plukken.”

Boslandbouw: bomen en gewassen in balans

Door bos en landbouw te combineren, wordt bij boslandbouw de weerbaarheid van het hele landbouwsysteem hoger. Gewassen profiteren van de schaduw van de bomen en tegelijkertijd wordt de bosbodem door de verbouw van specerijen
hersteld. In Guatemala verbouwen boerengezinnen verschillende specerijen in diverse combinaties. Heifer heeft onderzocht wat de optimale samenstelling van bomen en gewassen is.

Opgewassen tegen klimaatverandering

Kleinschalige boeren produceren een derde van al het voedsel in de wereld. Daarmee voeden ze een groot deel van de bevolking. Maar door onvoorspelbare weerspatronen worden boerengemeenschappen steeds meer op de proef gesteld. Vooral arme boeren worden hard getroffen door klimaatverandering, terwijl ze er het minst aan hebben bijgedragen. Droogteperiodes worden langer, regens zijn onvoorspelbaarder en áls het regent is de kans op overstromingen groot. Hierdoor mislukken oogsten en is er te weinig eten en inkomen.

Guatemala

De boeren met wie wij samenwerken, versterken hun weerbaarheid met klimaat-slimme landbouwtechnieken. Zo vangen
ze bijvoorbeeld regenwater op en werken ze met gewasrotatie aan gezonde, vruchtbare bodems. Door te geven om het land, vergroent de omgeving en zijn boerengezinnen beter opgewassen tegen extreme weersomstandigheden.