Nicaragua’s Dry Corridor kleurt langzaam groen

Nicaragua’s Dry Corridor, een gebied waar extreme temperaturen gepaard gaan met hevige regenval, is buitengewoon kwetsbaar voor klimaatverandering. Voor de bevolking, waarvan een groot deel in armoede leeft, is landbouw de belangrijkste inkomstenbron. Ondanks dat ze al generaties lang eten en leven van het land, hebben boeren geen ervaring met  landbouwtechnieken die bestand zijn tegen klimaatverandering. Met als resultaat dat de grond werd uitgeput en de oogst steeds verder terugliep.

Met behulp van Heifer wisten ruim 4.500 vrouwen het tij te keren. Ze plantten gewassen aan die ook bij zeer hoge temperaturen in leven blijven. En door slim om te gaan met het schaarse water, behalen ze nu een optimale oogst. Deze dames hebben alle kennis in huis om beter om te gaan met de lange droogteperiodes en korte heftige regenval. Dankzij hen kleurt de omgeving langzaam weer groen.

 

“Op dit moment ben ik vooral trots op wat we al hebben bereikt.”

Lina Rueda-Anduray is een van deze vrouwen. Samen met 14 andere vrouwen is Lina lid van de Los Limones Farmer Field
School, met wie ze samen werkt, leert en deelt. Lina en haar man hebben samen een bloeiende moestuin opgebouwd waar ze o.a. pompoen, bonen, cassave, aubergine en uien verbouwen. Zoveel dat ze een groot deel van de oogst kunnen verkopen. Hier profiteren de dorpsbewoners maar al te graag van.
Lina: “Met de verkoop van groenten en fruit kopen we weer nieuwe zaden. Zo breiden we onze activiteiten steeds een
beetje uit. Dit jaar hadden we genoeg winst om een  wateropvang tank aan te schaffen. Mijn droom is om extra land te kopen zodat we nog meer verschillende gewassen kunnen
gaan verbouwen. Zeg nooit nooit. Op dit moment ben ik vooral trots op wat we al hebben bereikt.”

Lina Rueda Nicaragua