Drup voor drup

Bij Nepal denk je misschien niet meteen aan droogte. Maar rondom de gemeente Dhungrekhola is het van januari tot en met mei kurkdroog. Er wordt in die periode weinig verbouwd en grote stukken land liggen te verstoffen. Water is schaars en irrigatie van rivieren en beken is ontoereikend voor groenten en andere gewassen. Het beetje geld dat de boeren hebben moeten ze noodgedwongen uitgeven aan groenten, fruit en specerijen.

Uitblinker in eenvoud

Dat het ook anders kan ondervond Sangita Kyapchaki. Met behulp van Heifer legde ze een druppelirrigatiesysteem aan die is aangesloten op een regenwaterton. Het is zeer eenvoudig, maar met deze efficiënte en gecontroleerde methode van bewateren wordt nu iedere vierkante meter van haar tuintje volledig benut. 

“Wat een aanwinst! Het was binnen twee dagen aangelegd en het werkt geweldig. Met de regenton vang ik water op. Dat scheelt veel lange wandelingen naar de rivier. Dankzij het druppelirrigatiesysteem verbouw ik nu het hele jaar door groenten. We hoeven niets meer te kopen! Sterker nog, ik heb de laatste maanden van het droge seizoen zelfs groenten verkocht.” 

Naast deze nieuwe irrigatietechniek hebben Sangita en de andere boeren ook geleerd hoe ze etensresten en mest van het vee kunnen gebruiken als ‘kunstmest’. Dit maakt de bodem vruchtbaarder en zorgt ervoor dat water beter in de grond wordt vastgehouden.

Druppelirrigatie in je achtertuin?

In Nederland is druppelirrigatie in opkomst. Ook wij hebben te maken met een veranderend klimaat, waardoor de grond steeds droger wordt. (Hobby)boeren zijn op zoek naar alternatieven om water en energieverbruik te verminderen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Je kunt een druppelslang natuurlijk aansluiten op de waterleiding. Maar als je het echt milieuvriendelijk wil maken, vang dan regenwater op met een regenton en sluit deze aan op de slang. Succes! Wij zijn erg benieuwd naar al die bloeiende moestuinen in het voorjaar!