Innovatieve droogtechniek

Engineering Education Award voor innovatieve turbolizer

In Guatemala werken we samen met kleinschalige specerijenboeren aan het opschalen en verbeteren van hun kardemomoogst.

Om het droogproces te optimaliseren (waardoor er een kwalitatief beter eindproduct ontstaat) en houtkap te reduceren, plaatsen we turbines in de traditionele specerijendrogers. Dankzij deze energiezuinige toepassing daalt de houtkap naar verwachting met 30%. Dat betekent dat per kardemomoogst minstens 1.000 hectare aan bos wordt bespaard.  

Energiezuinig drogen van specerijen
Veel boeren hebben al ervaring met de productie van specerijen, zoals kardemom. Na het oogsten moeten de specerijen gedroogd worden. Het huidige droogsysteem stoot in het gebied bijna 300 duizend ton CO2 uit per oogst. Om de milieu-impact drastisch te verlagen gaan de boeren gebruik maken van energie-efficiënte specerijendrogers.  

In samenwerking met diverse experts en kennisorganisaties is onderzocht welke aanpassingen er nodig zijn aan de bestaande droogsystemen. Deze werken nog op hout dat in het regenwoud gekapt wordt. Ter illustratie: de 4.500 droogcentra in de hele regio zijn ieder jaar verantwoordelijk voor 4.000 hectare aan ontbossing (tropisch houtkap). Daarnaast zijn de huidige drogers ook nog eens erg inefficiënt. 

Door de beoogde aanpassingen aan de bestaande drogers zal de efficiëntie (verhitting) sterk vergroten, wat resulteert in minder verbruik van hout als brandstof. Daarnaast wordt er samen met Engineers without Borders, gekeken naar een mogelijke technologie die hout als brandstof geheel vervangt (mogelijk door propaangas en elektriciteit). Zo wordt de warmte die nodig is voor de circulatie om de specerijen te drogen nog ‘bosbehoud-vriendelijker’ opgewekt. Daarnaast dragen deze nieuwe drogers ook bij aan een betere kwaliteit van de specerijen, wat weer een positief effect heeft op de verkoopprijs en het gezinsinkomen.

Deze techniek, ontwikkeld door onze partner Engineers Without Borders en de University of Milwaukee School of Engineering en geïmplementeerd in samenwerking met Heifer Guatemala, is onlangs beloond met de Engineering Education Award.