Van boer naar bord met de agri-ambulance

Innovatieve oplossingen tijdens de coronapandemie

Door de landelijke lockdown in Nepal is het  moeilijk voor boeren hun producten op de markt te verkopen. In plaats daarvan bederft de oogst en lopen  boeren een enorm verlies op. Tegelijk hebben veel mensen in de steden geen toegang tot vers voedsel. Vrouwencoöperatie ‘Lekbeshi’ bedacht een ingenieuze oplossing: de agri-ambulance. Met een pick-uptruck verkoopt de coöperatie de oogst van de boeren aan families in de stad. Win-win voor zowel worstelende boeren als geïsoleerde klanten.
Op de eerste dag vervoerde de ambulance al meer dan 350 kilo groenten. Waaronder die van Bishnu Timalsina, die slapeloze
nachten had bij het vooruitzicht dat al haar producten zouden  bederven. “Zodra ik hoorde dat de coöperatie groenten zou gaan inzamelen en verkopen, slaakte ik een zucht van verlichting”, vertelt ze. Voor boer Moti Sara Saru kwam de lockdown precies op het moment dat de groenten geplukt konden worden. “We hebben ons nooit eerder zo hulpeloos gevoeld”, zegt Saru. “Toen de coöperatie onze oogst op kwam halen – en ons een goede prijs betaalde – waren we dolblij.” Ook voor klanten is de agriambulance een uitkomst. “Het is haast onwerkelijk om tijdens de lockdown toch verse groenten te eten”, zegt  dankbare klant Kam Maya Thapa.