ZONNE-ENERGIE tegen stroomuitval

Dagelijks worden er honderden kannen melk met de fiets, brommer of te voet afgeleverd bij de Dwaniro melkcoöperatie. Hier wordt de melk – vers van de koe – verzameld, gekoeld en doorverkocht. Tenminste, dat is de bedoeling. Door het onbetrouwbare elektriciteitsnetwerk valt de stroom regelmatig uit en gaat er veel melk verloren.

“Melkveehouderij is voor veel boeren in Oeganda de belangrijkste bron van inkomsten. Door stroomuitval verliest de coöperatie iedere maand melk ter waarde van maar liefst
4.000 dollar. Hierdoor lopen boeren inkomsten mis.” Johnson Kwesigabo, voorzitter van de coöperatie.

Het gebrek aan goede betrouwbare koelinstallaties  veroorzaakt het meeste melkverlies in de zuivelsector. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van zonne-energie. In het project ‘Solar for Sustainable Income in Dairy’ werken technologiebedrijven, impact investeerders, financiers
en de zuivelindustrie samen en krijgen vijf zuivelcoöperaties
een koelsysteem op zonne-energie.

De Dwaniro coöperatie mocht de eerste installatie op zonne-energie in gebruik nemen. Eind 2023 hopen alle vijf de coöperaties met dit duurzame systeem te werken. Let the sun shine! “Dankzij dit project kunnen de coöperaties nog meer melk gaan opslaan en koelen. En nog belangrijker, gaan we bederf tegen. Hierdoor gaan de exploitatiekosten van de coöperaties omlaag.
Dit betekent meer inkomen voor de boeren en meer werkgelegenheid binnen de zuivelketen. Tegelijkertijd dragen we met deze duurzame oplossing bij aan het behoud van het milieu”, aldus William Matovu, landendirecteur van Heifer Oeganda.