De geschiedenis van heifer

Begin vorige eeuw ging Dan West, een boer uit de Verenigde Staten, naar Spanje om de slachtoffers van de Burgeroorlog te helpen. Hij werd echter radeloos toen hij zag dat de voorraad melkpoeder die ze uitdeelden opraakte. En dat mensen met hongerige kinderen élke dag opnieuw in de rij terugkeerden.

Not a cup but a cow

Hij dacht ‘dit moet anders!’. Ze hebben geen melkpoeder nodig, maar een koe. Dan West ging thuis aan de slag met het idee om jonge, drachtige koeien te schenken aan arme gezinnen. Het kalf kon vervolgens worden doorgegeven aan een ander gezin binnen de gemeenschap. Het idee van Heifer was geboren.

Maar er waren grote uitdagingen. Hoe krijgen we de dieren daar? Hoe komen de mensen aan de juiste kennis en materialen om de koeien te verzorgen? Dan West besefte dat hij dit concept nooit in zijn eentje kon realiseren.

Hij bundelde zijn krachten met anderen. Ze organiseerden veetransport over zee en door de lucht, en brachten kennis over veehouderij naar arme gebieden. De gezinnen die deze koeien ontvingen gingen weer in zichzelf geloven, zagen weer mogelijkheden, en waren niet meer afhankelijk van hulp van anderen.

80 jaar later

Nu, 80 jaar later, is Heifer uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. 43 miljoen boerengezinnen hebben dankzij de Heifer methode een gezonde maaltijd op tafel staan en verdienen een goed inkomen. Het unieke aan deze aanpak is dat iedere boer kennis, zaden en vee doorgeeft en zo anderen helpt een beter leven op te bouwen. 

Vandaag de dag heeft Heifer kantoren in (Latijns) Amerika, Afrika en Azië. Ook de manier van werken is met de problematiek van deze tijd meegegroeid: Zo is veehouderij geïntegreerd met duurzame landbouw, met veel aandacht voor het klimaat. Samen met boerengezinnen werken we aan het verbeteren van de productie, het verdienen van een leefbaar inkomen, het overwinnen van sociale taboes en het verzekeren van een divers voedingspatroon.

Lees meer over de Heifer methode