Waarom we bijen nodig hebben

Honingbijen zijn essentieel voor gezonde gewassen en beschermen het milieu

Honingbijen zijn misschien kleine beestjes, maar hun impact is enorm! Met hun smaak voor nectar en pluizige pootjes beïnvloeden deze bestuivingsmachines de landbouwpraktijken
over de hele wereld. Naar schatting vereist een derde van de wereldwijde voedselproductie bestuiving door dieren. En 80-90% van deze rol wordt uitgevoerd door honingbijen.

 

De snelle afname van de bijenpopulatie is een grote bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid. Daarom werkt Heifer in veel projecten met bijen. Want behalve dat het goed is voor het milieu, zien boeren die bijen houden direct resultaat in hogere productiecijfers. Of ze nu koffie, kruiden of groenten verbouwen. Bovendien kan er honing worden geoogst in periodes waarin
het land geen oogst meer oplevert. Dit betekent weer een extra bron van inkomen voor de boeren.

Honingproductie in Honduras

Diana Moncada had nooit veel interesse in bijen, tot ze in contact kwam met Heifer Honduras. Na een training begon ze haar eigen bijenkast en hielp ze andere vrouwen hetzelfde te doen. Binnen twee jaar groeide hun groep van 80 naar meer dan 600 bijenkasten! Dit zorgde niet alleen voor meer inkomen en onafhankelijkheid voor de vrouwen, maar ook voor een grotere bijenpopulatie die de landbouwproductie ten goede kwam. Nu hebben Diana en haar groep een honingverwerkingsfabriek gebouwd om hun productie te vergroten en meer banen te creëren.

Stijging koffieproductie in Guatemala

Ondanks het verkopen van haar koffie aan een lokale coöperatie, worstelde Feliciana Martin nog met honger en armoede. Gelukkig sloot ze zich aan bij een project van Heifer en Green Mountain Coffee om haar koffieproductie te verbeteren en duurzame gemeenschappen te creëren. Door bijenteelt toe te voegen aan haar activiteiten, kon Feliciana niet alleen honing produceren voor extra inkomen, maar ook haar koffieoogst verbeteren. Dankzij deze samenwerking verdubbelde Feliciana haar bijenkorven en zag ze een stijging van 10% in haar koffieproductie in slechts één seizoen.