1 op de 11 mensen gaat met honger naar bed

Voldoende gezonde voeding. Schoon water. Onderdak. Onderwijs. Gezondheidszorg. Een veilige leefomgeving. Allemaal essentieel voor een leven zonder honger en armoede. Toch kunnen miljoenen mensen zich dit niet veroorloven.

Droogte Heifer Nederland

Honger anno 2021

Wereldwijd neemt het aantal mensen met honger weer toe. Azië, maar vooral Afrika laat schrikbarende cijfers zien. Hier komt alles samen: klimaatverandering, conflict en economische teruggang. Met name de kleinschalige boeren hebben het moeilijk en kampen met de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Dit heeft tegenvallende oogsten en dalende inkomsten als gevolg. Tegelijkertijd leidt de snel-groeiende bevolking tot een stij­gende vraag naar voedsel. De economische neergang die er al was, wordt nu door COVID-19 versterkt en een voedselcrisis dreigt. Het streven om in 2030 alle honger uit de wereld te helpen komt ernstig in gevaar.

De pandemie eist zijn tol

De lockdown-maatregelen hebben verregaande gevolgen. Mensen konden niet werken, markten waren gesloten en het transport, in- en export lag stil. Het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen maar naar verwachting zijn er door de pandemie minstens 83 miljoen, en misschien zelfs 132 miljoen, meer mensen met honger.

Honger en ondervoeding: niet alleen een kwestie van te weinig eten

Niet alleen acute honger is een gigantisch probleem, ook het groeiend aantal mensen dat ondervoed is. Buiten het aantal mensen met honger zijn er nog eens 2 miljard mensen die slechts één maaltijd per dag hebben, of zich geen voedzame maaltijd kunnen veroorloven omdat ze onder of vlak boven de armoedegrens leven. Om honger en armoede achter te kunnen laten is niet alleen voldoende eten nodig, maar ook voedzaam eten. Dit is vooral voor kinderen van essentieel belang. Maar juist gezond en voedzaam eten, zoals zuivel, fruit, groenten en proteïnerijke producten, zijn voor veel mensen onbetaalbaar.

Land droogte Heifer

Tijd voor actie

Het stijgend aantal mensen met honger en de dreigende voedselcrisis vragen om ingrijpende veranderingen. Er moet minder worden geïmporteerd en meer worden geproduceerd in eigen land om de groeiende bevolking te kunnen voeden. Kleinschalige boeren spelen hier een belangrijke rol. Meer dan ooit moeten we de samenwerking met arme boerengezinnen aangaan om de productiviteit van hun vee en het land te verbeteren. Niet alleen de productie, maar heel de voedselketen moet worden aangepakt. Een verbeterslag in opslag, transport en toegang tot de markt leidt tot minder oogstverlies en voedselverspilling, een eerlijke prijs voor de producenten en maakt gezonde voeding toegankelijker.

Door de brede aanpak van Heifer zijn boerengezinnen minder kwetsbaar en blijven ze bij tegenslagen overeind

Lees hier meer over wat we doen en hoe we dit aanpakken.