Ons werk
Op weg naar een leefbaar inkomen
De goudsbloem is echt goud waard!
De goudsbloem is een éénjarig plantje met een dunne penwortel en een behaarde stengel. De bloem wordt tussen de 30 en 70 cm hoog en bloeit van mei tot de eerste nachtvorst. In milde winters worden zelfs bloeiende bloemen aangetroffen in januari.
Eén van de historische bijnamen van de goudsbloem is ‘zonnevolger’, een naam die verwijst naar het feit dat de bloemen zich altijd naar de zon richten, en zich sluiten als de zon achter de wolken verdwijnt. De bloemknoppen gaan open bij zonsopgang en sluiten zich weer bij zonsondergang.
Wist je dat...
- De goudsbloem een wonder voor de huid is? Van de blaadjes wordt calendula zalf of olie gemaakt. Dit werkt tegen rimpels en ouderdomsvlekken, werkt genezend en ontstekingsremmend en voorkomt littekens.
- De goudsbloem eetbaar en zacht van smaak is? Je kunt daarmee dan ook je salades of ijscoupes een zomers en kleurig accent geven. Van de bloemknoppen kun je ook kappertjes maken.
- De calendula historisch gezien bekend stond als ‘saffraan voor de armen’? Het werd gebruikt om voedsel te kleuren en op smaak te brengen.
- De goudsbloem veel wordt gebruikt in theemelanges, waarbij je kunt genieten van de zachte smaak, vrolijke kleuren en de kalmerende werking op de spijsvertering?
Wat betekent de goudsbloem voor boeren?
Wij kennen de goudsbloem als een vrolijk element in de tuin of als ingrediënt voor vele gezondheid gerelateerde producten. Voor boerinnen zoals de Indiase Chanchala zijn goudsbloemen werkelijk goud waard; ze leveren namelijk een goed inkomen op. Chanchala, van origine kippenboerin, is lid van een Heifer vrouwengroep waarmee ze samen leert, werkt en spaart. Het spaargeld investeerden de dames in het kweken van goudsbloemen. Een slimme zet, want de goudsbloem is heel populair in India. De bloem wordt gebruikt bij ceremonies, als kleurstof in voeding én het wordt verwerkt in olie en zalf vanwege de genezende werking. Met de verkoop van de bloemen ontvangt Chanchala een goed inkomen. Een echt goudmijntje dus! Chanchala geeft zaden van de goudsbloem door en deelt haar kennis. Een waardevol begin naar een positieve verandering!
Tips voor het planten
De beste zaaiperiode voor goudsbloemen is maart tot en met juni. Ze bloeien dan gelijk in hetzelfde jaar.
Zaaien in de herfst kan ook, dan verschijnen de plantjes de volgende lente.
Strooi de zaden uit over de grond en bedek ze met een heel dun laagje aarde. Zaai altijd in net geschoffelde grond, zodat de zaden geen concurrentie hebben van al groeiende planten of gras. De beste plek is in de volle zon, halfschaduw kan ook. Een voedselrijke bodem zonder al teveel nattigheid is het beste. Zaaien in een bloembak of -pot met potgrond voor op het balkon werkt ook uitstekend!
Aanpak
Heifer werkt samen met arme boerengezinnen zodat zij kunnen:
- Eten van het land
- Leven van het land
- Geven om het land