Etodiey
EEN TYPISCH SENEGALEES RECEPT

In Senegal laten voedingsconsulenten tijdens kookdemonstraties zien met welke producten je een simpele maar voedzame maaltijd kunt bereiden. De 36 jarige Lyna Manga is een van die voedingsconsulenten. We hebben Lyna gevraagd om een typisch Senegalees gerecht met ons te delen dat ze regelmatig gebruikt tijdens de workshops. 

RECEPT ETODIEY

“Ik ben dol op Etodiey. Het is gezond, eenvoudig te bereiden en snel klaar. Het wordt meestal gegeten met vlees en vis, Je kunt er eventueel nog aubergine en verse
chili aan toevoegen.”

Ingrediënten voor 4 personen:


– 300 gram gedroogde moringa- of cassavebladeren
– 350 gram pindapoeder of gemalen pinda’s
– 500 gram rundvlees zonder been in blokjes
– 200 gram verse garnalen
– 200 gram verse mosselen
– 200 gram coquilles
– 4 tenen knoflook
– 1 ui
– Een paar bosuitjes
– Een paar takjes peterselie
– Tijm
– Zout
– Chilipeper
– Zwarte peper
– 2 grote tomaten
– 2 eetlepels sojasaus

Bereiding

De eerste stap is het voorbereiden van de bladeren. Snij of vijzel ze in kleine stukjes en gooi het in een pan met kokend water. Laat ze een paar minuten weken en giet af zodat er een soort pasta overblijft (dus nog een beetje vocht bewaren).

Breng in een andere pan ongeveer 2 liter water aan de kook met zout en voeg de zeevruchten toe. Kook ze 2 minuten, giet af en zet ze even weg.

Ga verder met de bladeren. Voeg het vlees toe aan de pan, zet het op laag vuur en doe de deksel op de pan voor 30
minuten. Voeg daarna de pindapoeder toe en ga aan de slag met de kruidenpasta.

Verwarm voor de kruidenpasta in een aparte pan olie en glazuur de fijngesneden ui. Voeg vervolgens de knoflook, peper, tijm, peterselie, bosui, tomaten, chilipeper en sojasaus toe en laat het een paar minuten pruttelen. Voeg de kruidenpasta toe aan de bladeren met vlees en laat het zo’n twee uur op laag vuur sudderen. Roer regelmatig. Het gerecht is klaar als het vlees uit elkaar valt (net als bij stoofvlees) en de olie van de pinda’s komt bovendrijven. Voeg dan pas de zeevruchten toe en laat ze een paar minuten mee stoven.

Serveer het gerecht met rijst.

Bon appétit!