Vrouwengroepen bieden leden kracht en economische vrijheid

De 29 vrouwen van de Urumuri groep in Rwanda hebben volgens de Farmer Field School methode tal van trainingen doorlopen en hun vernieuwde kennis in de praktijk gebracht. De vrouwen komen wekelijks bij elkaar om te sparen, maar zijn daarnaast ook elkaars sociale vangnet. Ze discussiëren samen, leren van elkaar en voelen zich samen sterker.

Samenwerken met anderen biedt veel voordelen.” zegt Dative. Ze is lang niet meer zo verlegen als vroeger. “Als ik met de groep bijeenkom, voel ik mij gelukkig.” Net als de andere vrouwen kon Dative voordat ze lid was maar net genoeg verbouwen om haar familie te voeden. Nu heeft ze meer dan genoeg voor haar familie en verkoopt ze het overschot. Ze zag landbouw als een manier om haar gezin te voeden. Niet als inkomstenbron. Nu weet ze wel beter.

Alles draait om kennis. Doordat de vrouwen hun akkers nu op de juiste manier bemesten is de bodem vruchtbaarder en de oogst verbeterd. Voorheen gaven ze hun vee alleen gras uit de tuin en bananenbladeren. Dankzij de trainingen weten ze nu wat de dieren echt nodig hebben om gezond te blijven en voldoende melk te produceren. En dat ze de stallen goed schoon moeten houden, zodat de kwaliteit van de melk aan de eisen van het melkcentrum voldoet. Niet alleen hebben ze alle kennis in huis als het gaat om landbouw en veehouderij. Ze zien het belang in van samenwerken en durven voor zichzelf op te komen. Iets wat voor veel vrouwen in hun situatie niet vanzelfsprekend is. 

De trainingen hebben Dative geïnspireerd om naast de melkproductie ook haar inkomsten uit de akkerbouw op te schroeven. Dankzij de nieuwe technieken en goede kwaliteit zaden oogst ze vier keer zo veel graan en drie keer zoveel bonen. Ze heeft nu permanent 2 mensen in dienst voor de koeien en vier tijdens het oogstseizoen. Ze is gestart met het verbouwen van veevoer en heeft een nieuwe koeienstal gebouwd. De melkproductie is gestegen van 7 naar 16 liter per dag. Hiervan houdt ze 4 liter voor hun familie er verkoopt ze 11 liter aan de coöperatie. Van de opbrengst zijn Dative en haar man momenteel hun huis aan het renoveren.

Samen sparen

Alle leden van de Urumuri vrouwengroep dragen wekelijks bij aan de spaarkas. Om zo naast hun individuele activiteiten ook een groepsinkomen te genereren. De eerste groepsinvestering was de in- en verkoop van zakken kippenvoer. Toen het bedrijfje een flinke groei doormaakte brak de coronapandemie uit. Door de hoge transportkosten werd ook de inkoop van kippenvoer duurder. Om het bedrijf voort te kunnen zetten, besloot de groep het voer in bulk aan te gaan kopen. Met een lening kochten ze 5 ton kippenvoer bij de fabriek. De komst van de nieuwe voorraad kregen ze het bedrijfje weer op de rit en sindsdien blijft het groeien. In april 2022 had de groep de lening afbetaald, was de voorraad bijna op en bereidden ze zich voor op een nieuwe bestelling.