Boerin, ondernemer en leider in Cambodja

Niet zomaar een kippenboerin

Set Hach is geen gewone kippenboerin. Ze is een leider in haar gemeenschap, een ondernemer en een zakenvrouw met grote dromen. Sinds ze samenwerkt met Heifer zijn haar kippen in goede gezondheid, heeft ze een leidinggevende functie bij de coöperatie en eet haar gezin gevarieerd en gezond.

In de provincie Siem Reap in Cambodja, waar de beroemde tempels van Ankor Wat staan, kunnen landbouwcoöperaties een groot verschil maken in het leven van kleinschalige boeren zoals Set.

Ondanks de reputatie als toeristische bestemming leeft bijna 20% van de bevolking van Cambodja onder de nationale armoedegrens. En terwijl het land tussen 2009 en 2019 enorme vooruitgang heeft geboekt op het gebied van armoedebestrijding, hebben de COVID-19 pandemie en de negatieve gevolgen van klimaatverandering deze vooruitgang grotendeels tenietgedaan.

Zoals veel Cambodjaanse boeren hield Set kippen op de ‘traditionele manier’.  “Ik verloor regelmatig kippen aan ziektes”. Zegt Set. 

Omdat de kippen vaak in slechte gezondheid verkeerden verkocht Set niet meer dan 5 tot 10 kilo aan vlees in twee maanden tijd. Met een minimaal inkomen als gevolg.  In 2018 kreeg ze via Heifer de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Van het geld kocht ze materiaal voor een nieuw kippenhok, 200 kuikens en een broedmachine. Ook leerde ze over het belang van vaccineren en andere belangrijke zaken omtrent het houden van kippen.  

 

Set bleek een geboren leider. Samen met collega boeren en leden van haar gemeenschap richtte ze de landbouwcoöperatie Sattrey Phuokphal op, die momenteel 514 leden telt. De groep voorziet nu lokale restaurants en straatverkopers van ongeveer 500 kippen per maand. En ze zijn lid van de ‘Social Entrepreneurs Union of Agricultural Cooperative’, die landbouwcoöperaties in Cambodja verenigt zodat ze samen nog meer impact kunnen maken. 

Als coöperatieleider heeft Set administratieve taken en managementverantwoordelijkheden, maar ze investeert nog steeds in haar bedrijf. Ze heeft momenteel 165 kippen, 35 hanen en 700 kuikens. De broederij bevat zes legplaatsen met elk 176 eieren. De eieren komen na drie weken uit en Set verkoopt de eendagskuikens aan niet-coöperatieve leden voor ongeveer 1,25 dollar per stuk en aan coöperatieve leden voor iets minder.

Maar Set is nog niet klaar. Ze heeft grote dromen voor haar gezin en haar bedrijf. Zo wil ze onder andere een kippenverwerkingsfabriek gaan oprichten!

Behalve dat het houden van kippen voor een stabiel inkomen heeft gezorgd, heeft het ook veel betekend voor gezondheid van haar kinderen. “Ik gebruik de eieren regelmatig in de keuken. Voorheen aten mijn kinderen slechts af en toe eiwitrijke voeding. Nu genieten ze dagelijks van verse eieren. Ze groeien mij inmiddels voorbij” aldus Set. 

Set Hach poseert trots met haar kinderen.
Van links naar rechts: Hoeum Bunhong (17), Hoeum Seyha (14), Set Hach (37) en Hoeum Lyhean (11).