ondervoeding serieus probleem in senegal

Dankzij een voedzame pap groeien kinderen wél gezond en sterk op.

In de zuidelijke regio’s van Senegal zijn veel gezinnen afhankelijk van de landbouw en veehouderij. Maar door verouderde kennis en het veranderend klimaat komen ze amper rond. Vooral in de droge periodes is er veel te weinig eten waardoor ondervoeding een groot probleem is. De afgelopen drie jaar hebben zo’n 19.000 gezinnen samen met Heifer gewerkt aan het verbeteren van hun voedselzekerheid. Zo ook het gezin van de 25 jarige Khady.

Senegal ondervoeding

Een uitzichtloze situatie

“Voor het project was ik huisvrouw. Ik, mijn man en mijn schoonmoeder hadden allemaal onze eigen taken. Was ik ziek, dan bleef alles liggen. En ziek waren we vaak. Er was weinig te eten en we dronken vervuild water uit de put. Geld voor de dokter was er niet. Hierdoor is mijn schoonvader, misschien wel onnodig, overleden. Niemand uit het dorp kon ons helpen, we zaten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Gezond eten is niet hetzelfde als genoeg eten

Khady vertelt dat eten haar grootste zorg was. Ze aten zelden 3 maaltijden per dag en enorm eenzijdig. Groenten, vlees of vis stonden sporadisch op het menu. “Ik was vooral bezig met het vullen van de maag. Daar gaat het toch om, geen honger hebben? Dat dacht ik tenminste. Het project heeft mij geleerd wat echt van belang is. Ik weet nu dat gezond eten niet hetzelfde is als genoeg eten. Ik combineer wat ik zelf produceer met lokale producten van de markt, zodat er iedere dag een gezonde maaltijd op tafel staat.”

20210707_095851
Ook Khady heeft veel last gehad van de maatregelen tijdens de corona pandemie. “Mijn oogst lag te rotten want de markt was gesloten. Ook het spaar- en leenprogramma heeft tijdelijk stilgelegen omdat we niet samen mochten komen. We waren bang terug te vallen in onze oude situatie. Maar we hebben het gered. Langzaam gaan we weer terug naar normaal. Onze tip-tap (kraantje) gebruiken we nog wel steeds. Deze hebben we op aanraden van de gezondheidscommissie geplaatst. Iedereen die bij ons binnenkomt wast netjes zijn of haar handen!”

“Mijn pasgeboren zoontje is gezond en groeit als kool, in  tegenstelling tot zijn grote zus” 

Ondervoeding is een serieus probleem bij kinderen en jonge moeders die borstvoeding geven. De groep van Khady heeft geleerd een voedzame pap
te bereiden, boordevol vitaminen en mineralen, als aanvulling op de dagelijkse maaltijden. Alle groepsleden leveren hiervoor producten aan van eigen land. Maandelijks maken ze zo’n 15 kilo pap voor de zwangere vrouwen, jonge moeders en kinderen onder de 2 jaar uit hun dorp. “Ik eet de pap zelf ook regelmatig. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik vaak ziek. Een enorm verschil met de zwangerschap van mijn zoontje, die vlekkeloos
verliep. Hij is nu 4 maanden en krijgt nog borstvoeding.
Hij is gezond en groeit als kool, in tegenstelling tot zijn zus die altijd een zwakke gezondheid heeft gehad. Daar voel ik me nog steeds schuldig over. 

Vergeleken met een paar jaar geleden zijn onze leefomstandigheden nu meer dan acceptabel. We eten drie maaltijden per dag en we drinken water uit de nieuwe waterput. Zelfs gezondheidszorg is toegankelijk geworden dankzij de zorgverzekering die we hebben afgesloten. Wat eigenlijk nog het meest indruk op mij heeft gemaakt is dat mijn man en schoonmoeder, dankzij voorlichting vanuit Heifer, meehelpen in het huishouden. We verdelen alle taken nu. Ik heb meer tijd om voor de kinderen én voor mijzelf te zorgen.”

Passing on the Gift

Ondanks dat het project is afgerond, gaat de groep van Khady door met het samen sparen en delen van kennis, zaden en vee. Onlangs zijn er weer verschillende Passing on the Gift  ceremonies georganiseerd waar boeren zaden en schapen doorgaven. Zelf ontving Khady in januari 2021 twee schapen. Inmiddels staan er vijf in de stal, en heeft ze er al een doorgegeven.