Voedingsverbetering,Bounkiling Senegal

In het ‘voedingsverbetering project Bounkiling’ ondersteunen we vrouwen en kinderen – onder de vijf jaar – bij het verbeteren van hun voeding. Het doel is om bij 25.000 huishoudens ondervoeding en sterfte terug te dringen.

LOCATIE
Senegal: 14 gemeenschappen in Bounkiling 

LOOPTIJD
2021-2025

THEMA’S
Voedselzekerheid, ondervoeding, kinderen, landbouw

Afrika is de thuisbasis van ‘s werelds jongste bevolking, met meer dan 226 miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. In Senegal is klimaatverandering een grote bedreiging voor groei en duurzame ontwikkeling. Onzekere regenval en droogte zijn van grote invloed op de landbouw en beschikbaarheid van eten.  Voedselonzekerheid blijft een constante zorg in Senegal. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van traditionele landbouw en veel van hen zijn kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De voedingssituatie van veel gezinnen is daardoor precair en jonge vrouwen hebben moeite om gezonde kinderen op de wereld te zetten, omdat ze zelf vaak ondervoed zijn.

Het project

In het voedingsverbetering project ‘KAYRA’ in Bounkiling ondersteunen we, in samenwerking met de Senegalese overheid, vrouwen en kinderen (onder de vijf jaar) bij het verbeteren van hun voeding. Het doel is om bij 25.000 gezinnen ondervoeding en kindersterfte terug te dringen. Ze gaan in groepsverband leren en samenwerken, zodat er sterke en veerkrachtige gemeenschappen ontstaan. Door training, voorlichting en ondersteuning in de gezondheidszorg verbetert de toegang tot voedzaam eten en de gezondheid van (aanstaande) moeders en kinderen.

Wat willen we bereiken?

De eerste 1.000 dagen benadering

De voeding die een kind tijdens de eerste 1.000 dagen krijgt, heeft een grote invloed op de algemene ontwikkeling. Voeding, tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren van een kind, is essentieel voor de hersenontwikkeling, fysieke groei en het immuunsysteem. Ondervoeding op zeer jonge leeftijd veroorzaakt onomkeerbare schade, met als gevolg dat een kind minder goed kan leren en zeer vatbaar is voor infecties en ziekten. Het is daarom absoluut noodzakelijk om voldoende gezonde voeding te stimuleren tijdens de zwangerschap en vanaf de geboorte van een kind tot tenminste de eerste verjaardag.

Dat ondervoeding er ongemerkt in kan sluipen bewijst het verhaal van Marian en haar dochtertje Amy. Het zes maanden oude meisje werd plotseling ziek. De jonge moeder Marian was bang dat het meisje uitgedroogd was. Dus mengde ze bronwater uit de waterput met moedermelk. Niet wetende dat dit haar dochter alleen maar zieker maakte. Tijdens een screeningscampagne van Heifer bleek dat Amy ernstig ondervoed was. Dankzij voorlichting en voedingssupplementen is het meisje in drie maanden tijd volledig hersteld. Lees het verhaal van Mariam =>

Partners

In dit project werken we samen met Heifer Senegal, de Senegalese overheid, de African Agricultural and Cultural Youth Association en lokale en regionale gezondheidsinstanties.

Een onderneemster 
in de dop

Met inkomsten uit de verkoop van melk, aardappelen, bonen en mest staat Immaculee stevig in haar schoenen en kan ze eventuele tegenslagen overwinnen.

Bekijk ook onze andere projecten