Samen sterk

Boerengroepen zijn de drijvende kracht achter verandering

Iedere week, na het afronden van huishoudelijke klusjes, verzamelen de leden van Gazor Nari Unnayan Dal vrouwengroep in Bangladesh hun spaarboekjes en stappen het huis uit. Gekleed in fleurig geel – de kleur van hoop – komen ze bijeen om de
wekelijkse activiteiten te bespreken en spaargeld in te leggen.

Samen in beweging

In kwetsbare gemeenschappen zijn groepen zoals Gazor Nari Unnayan Dal een krachtig middel om honger en armoede te overwinnen. Ze bundelen
hun krachten en werken, leren én sparen samen. Vooral voor vrouwen is dit van vitaal belang in gebieden met beperkte toegang tot onderwijs en financiële diensten. Als groep vinden ze de kracht én het zelfvertrouwen om te werken aan persoonlijke groei, financiële onafhankelijkheid en respect – doelen die ze als individu meestal niet bereiken. Deze vrouwen worden vaak
belemmerd door tradities, vooroordelen, gebrek aan kennis en geld.

“Als individu voel ik me alleen, maar in mijn groep werk ik samen met gelijkgestemden. We begrijpen elkaar en bespreken zaken waar we tegenaan lopen. Daardoor voel ik me veel sterker.”

Heifer’s werk is gebaseerd op samenwerking. Boeren werken intensief samen in groepsverband, delen kennis, zaden en vee, en implementeren spaar- en leenprogramma’s. Met coöperaties als steunpilaar ervaren ze talloze voordelen: betere prijzen, gegarandeerde afname van hun producten en toegang tot financiële diensten. Dit vertaalt zich naar groeiende inkomsten, verhoogde productiviteit en een waardevolle bijdrage aan de voedselvoorziening in hun regio.

Alles wordt afgestemd op de behoeften van de vrouwen én hun gemeenschap

Het werken met groepen is de basis van Heifer’s werk. De door Heifer opgeleide voorlichters begeleiden en trainen de groepen, en delen kennis over sparen, lenen, duurzame landbouw en bedrijfsontwikkeling. Allemaal volledig afgestemd op de behoeften van de vrouwen en hun gemeenschappen.

“Ik pas mijn trainingen aan op de behoeften van de vrouwen, zodat ze zich op hun gemak voelen tijdens het leerproces. Als sommige vrouwen moeite hebben met lezen, gebruik ik andere manieren en materialen om ervoor te zorgen dat iedereen de stof begrijpt. Denk bijvoorbeeld aan plaatjes, grafieken en spelletjes.”

Van boerengroep naar onderneming

Boerengroepen gaan verder dan alleen het verbeteren van voeding en inkomen. Ze zetten vaak de stap om zich te registreren als landbouwcoöperaties om hun activiteiten als formele ondernemingen voort te zetten. Hierdoor komen ze in contact met grote marktpartijen en kunnen ze hun bedrijven uitbreiden en de productie opschalen. In Bangladesh alleen al werkt Heifer met zo’n 64.000 boerinnen, verdeeld over meer dan 2.500 boerengroepen, die weer verenigd zijn in 43 coöperaties. Deze vooruitgang is iets waar de groepen met recht trots op kunnen zijn!