kleinschalige boeren 
Onmisbaar en onderschat

Al bijna tachtig jaar werkt Heifer samen met kleinschalige boeren. Want of ze nu koeien houden in Rwanda of kardemom verbouwen in Guatemala, kleinschalige boeren bevinden zich in een unieke positie om hele gemeenschappen te veranderen. Ze bouwen actief aan een toekomst waarin er genoeg eten is, het inkomen stabiel wordt en kinderen naar school kunnen.

Wat bedoelen we eigenlijk met een ‘kleinschalige’ boer?

Kleinschalige boeren werken meestal op familiebedrijven van gemiddeld twee hectare, met focus op veeteelt, viskweek of landbouw. Vaak werken ze als familieleden samen op het land en een deel van de oogst wordt gebruikt voor eigen consumptie.

Lidia Maribel, trots lid van de Tuumben Kooben Coöperatie, stond vroeger voor grote uitdagingen. Net als veel plattelandsvrouwen in Mexico. Nu maakt ze deel uit van een krachtige groep vrouwen die hun families onderhouden. “Dit project heeft ons leven veranderd. We zijn sterke vrouwen. Samen overwinnen we angsten en gaan we vooruit.”

Weinig volume, grote impact

Ondanks dat kleine boerderijen niet kunnen concurreren met de megaproductie van grote industriële boerderijen, maken ze wel een flinke impact. Onderzoek toont aan dat boerderijen kleiner dan vijf hectare zo’n 35% van het wereldwijde voedsel produceren. In Azië en sub-Sahara Afrika komt zelfs tot 80% van het voedsel van kleinschalige boeren. Heifer werkt samen met boeren en hun gemeenschappen om de voedselproductie en veerkracht te
vergroten. Niet alleen stijgt daardoor het inkomen van de boeren zelf, er komt ook meer gezond en betaalbaar eten beschikbaar voor hun families en dorpsgenoten.

Cruciale rol voor vrouwen

In de landen waar Heifer actief is, is bijna de helft van de boeren vrouw. Maar eerlijk is eerlijk, vaak hebben zij niet dezelfde kansen als mannen als het gaat om toegang tot scholing, leningen en landbouwmaterialen. En dat terwijl zaken als gezondheid en voeding binnen gezinnen juist sterk afhangen van moeders. Vrouwen hebben een cruciale rol, die Heifer versterkt.

Budhini Hansda, moeder van twee kinderen in India: “Ik volgde onlangs een training over gezonde voeding en besefte dat ik en mijn kinderen niet meer, maar andere voeding nodig hebben. Daarom zorg ik er nu voor dat er iedere dag een uitgebalanceerde
maaltijd op tafel staat.”

Obstakels overwinnen

Kleinschalige boeren hebben dagelijks te maken met obstakels, vaak doordat hun boerderijen niet groot zijn en ver weg liggen van de bewoonde wereld. Het zoeken naar goede zaden, landbouwmateriaal en medicijnen voor vee lijkt soms een eindeloze uitdaging. Ook is het – vooral voor vrouwen – moeilijk om een lening te krijgen, wat de weg naar de markt bemoeilijkt. Heifer helpt boeren deze hindernissen te overwinnen. Door samen te werken in groepen of coöperaties krijgen ze betere toegang tot geld
en markten. Ze stappen in waardeketens, passen klimaatslimme landbouwtechnieken toe en versterken hun  onderhandelingspositie. Hierdoor leveren hun producten meer geld op en werken ze aan langdurige groei.

Maria Irene Beb Catun uit Guatemala brengt de smaak van haar eigen geteelde cacao en amandelen
tot leven met heerlijke poederdrink mixen. Ze verkoopt het poeder aan buren en nabijgelegen bedrijven.

Lees meer over onze aanpak