leefbaar inkomen

Voldoende gezonde voeding. Schoon water. Onderdak. Educatie voor de kinderen. Toegang tot gezondheidszorg. Een veilige leefomgeving. Allemaal essentieel voor een leven zonder honger en armoede. Toch kunnen miljoenen mensen zich dit niet veroorloven.

Een leefbaar inkomen betekent leven, niet alleen overleven

Sinds 2018 is de methode van het ‘leefbaar inkomen’ in alle projectlanden uitgerold. Het leefbaar inkomen is het inkomen waarmee een gezin rond kan komen en ook bij een tegenslag uit de armoede blijft. Verschillende kosten worden meegerekend waaronder maaltijden, onderdak, onderwijs, kleding, medische kosten, transport en culturele gebeurtenissen. Het leefbaar inkomen wordt in elk projectgebied gemeten, want het verschilt per land en kan zelfs per regio binnen landen verschillen.

Living income benchmark

Wanneer we gaan werken met een gemeenschap, stellen we samen een ‘Living Income Benchmark’ op. Dit doen we op basis van bestaande gegevens én gegevens die we verzamelen van huishoudens in onze projectgebieden. We houden hierbij rekening met de behoeften van de gezinnen, zoals betaalbaar en voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, andere basisbehoeften en onverwachte kosten. Met de steun van onze lokale teams bouwen projectdeelnemers duurzame bedrijven om de kloof tussen hun werkelijke inkomen en het leefbaar inkomen te dichten

Een greep uit onze projecten