Water for Dairy Businesses , Oeganda

Dit project biedt een innovatieve oplossing voor het gebrek aan toegang tot veilig water. Twee coöperaties in Oeganda gaan de melkinzameling combineren met het leveren van water. Nadat de melk bij de boeren is opgehaald en bij de coöperatie is afgeleverd, worden de melkkannen schoongemaakt, gevuld met schoon water en terug geleverd bij de boer.

LOCATIE
Dwaniro en Kiboga, Oeganda

LOOPTIJD
2023-2025

THEMA
Water

Melkcoöperaties vormen een bruisend centrum op het Oegandese platteland. Dagelijks worden liters melk in kannen vervoerd van de boerderij naar de coöperaties. Vervolgens worden ze weer leeg teruggebracht naar de boeren. Prima geregeld zou je denken. Maar wat als deze melkkannen kunnen worden teruggegeven gevuld met schoon water?

Veilig en betaalbaar water

Het Water for Dairy Businesses (W4DB) project combineert de logistiek van waterlevering met die van melkinzameling. We werken in dit project met twee coöperaties (Kiboga Livestock Farmers and Dwaniro Dairy) die een nieuwe waterleveringsdienst gaat opzetten en managen. Deze bestaat uit minimaal twee waterbronnen, elk geïnstalleerd met een dompelpomp op zonne-energie, een bovengrondse watertank, een minipijpleiding en een zuiveringssysteem. Dit is een bekende en bewezen technologie op het Oegandese platteland. Elke waterbron zal twee water kiosken hebben waar mensen het water kunnen kopen. In totaal zal W4DB minimaal vier waterbronnen en 8 water kiosken creëren. 

water Oeganda

Wat willen we bereiken?

Binnen 2 jaar hebben 15.000 melkveehouders en naburige gemeenschappen toegang tot veilig en betaalbaar water. Om dit te bereiken gaan we:

Partners

Het project wordt uitgevoerd door Heifer Nederland en Heifer Uganda, in samenwerking met Aqua For All: een gerenommeerde organisatie op het gebied van waterbeheer en sanitatie.

Bekijk ook onze andere projecten